Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, prin Laboratorul BK – Biologie Moleculară a fost selectat pentru a beneficia de dotarea cu un echipament performant pentru detectarea tuberculozei latente la pacienţii din judeţul Suceava.

În baza analizei realizată la nivelul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, prin consultarea Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei (PNPSCT), Laboratorul BK al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a fost selectat pentru a fi partener în proiect. Laboratorul BK-Biologie Moleculară este unul dintre cele 8 laboratoare selectate la nivel naţional.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta Bucureşti implementează în perioada aprilie 2020- decembrie 2023 proiectul „Consolidarea controlului tuberculozei în România prin implementarea strategiei WHO END TB 2016-2020”, Contract nr. 1698/ 29.04.2020 finanţat de Ministerul Sănătăţii, în baza Mecanismului Financiar SEE 2014-2021.

În cadrul proiectului 15.000 de persoane vor fi testate prin tehnici moderne, utilizând echipamente pentru detectarea tuberculozei latente puse la dispoziţie de către Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Bucureşti.

Includerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava în proiect este benefică pentru populaţia judeţului, mai ales în condiţiile creşterii numărului de cazuri nou diagnosticate de tuberculoză. Colaborarea cu managerul de proiect va fi realizată de către coordonatorul judeţean al PNPSCT, dr Mirela Grămadă şi dna. dr. Roxana Filip, medic primar laborator clinic, formator naţional numit de Ministerul Sănătăţii pentru tuberculoză.