Spitalul ”Victor Babeş” Timişoara, primul spital de stat din vestul ţării cu un PET-CT de diagnosticare a cancerului

Spitalul ”Victor Babeş” Timişoara, primul spital de stat din vestul ţării cu un PET-CT de diagnosticare a cancerului

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” din Timişoara va avea primul aparat PET-CT dintr-o unitate sanitară de stat din vestul României, iar acesta va permite diagnosticarea, stadializarea şi monitorizarea pacienţilor cu diferite forme de cancer, a anunţat, miercuri, conducerea unităţii medicale.

Scanarea PET-CT permite creşterea acurateţii, dar şi stabilirea cu certitudine a diagnosticului pacienţilor care prezintă formaţiuni tumorale. Investigaţia este superioară unui examen imagistic de tip Computer Tomograf şi reprezintă una dintre cele mai avansate metode de investigaţie imagistică.

Potrivit managerului spitalului, dr. Cristian Oancea, valoarea investiţiei este de 13.138.000 de lei, din care 90% sunt alocaţi de Ministerul Sănătăţii, iar 10% vin de la bugetul local al municipiului Timişoara. Contractul cadru a fost semnat încă de anul trecut, iar acum, după alocarea bugetară, urmează achiziţia echipamentului şi amenajarea spaţiului unde va fi amplasat. Proiectul trebuie finalizat până la finalul anului 2021.


„Cu ajutorul acestei investigaţii reuşim o diagnosticare precoce a formelor tumorale, vedem activităţile metabolice ale ţesuturilor şi putem identifica tipul de cancer, uneori chiar înainte ca modificările structurale să se producă, localizarea acestuia şi posibilele metastaze. De asemenea, după terminarea chimio sau radioterapiei, analiza imagistică cu ajutorul PET-CT ne poate spune dacă tratamentul a avut succes. Investigaţia se face prin injectarea în organismul pacientului a unei molecule de glucoză radioactivă care, prin fluorescenţă, permite identificarea zonelor cu probleme”, a declarat şi directorul medical al Spitalului „Victor Babeş” Timişoara,
dr. Diana Manolescu
.

Aparatul va fi montat într-un corp al clădirii în care funcţionează acum centrul antifumat, din care se va păstra o parte, dar care va fi înălţată cu un etaj şi recompartimentată, incluzând atât spaţiul destinat aparatului, cât şi birouri şi săli de consultaţii.


„Vom propune în Comisia de Pneumologie a Ministerului Sănătăţii ca investigaţiile pentru pacienţii cu risc crescut de cancer pulmonar să fie gratuite. Vorbim de tumorile pulmonare. De asemenea, în colaborare cu comisiile de medicină internă, gastroenterologie, cardiologie, oncologie, radioterapie şi chiar pediatrie, să realizăm un program prin care investigaţiile de acest fel să fie decontate de către Casa Judeţeană de Sănătate. Banatul este pe primele locuri în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de cancer. Aparatul pe care îl vom folosi, PET-CT, sperăm pe cale largă, să depisteze într-un stadiu precoce diversele forme de boli neoplazice şi astfel tratamentul ce poate fi administrat pacienţilor să poată începe cât mai repede”, spune dr. Cristian Oancea.

Principalii beneficiari ai investigaţiilor imagistice realizate cu ajutorul PET-CT-ului vor fi pacienţii suspectaţi de cancer pulmonar, dar analizele imagistice vor putea fi făcute în viitor şi pacienţilor cu alte boli neoplazice.

În sistemul sanitar de stat din România mai sunt, în prezent, doar două asemenea aparate, la Clinica de Pneumologie Iaşi şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, astfel Spitalul „Victor Babeş” Timişoara urmând să devină a treia unitate sanitară din ţară şi prima din zona de vest a României unde va funcţiona un PET-CT. AGERPRES

* Sursa foto: Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” din Timişoara