Hotelul Palace Băile Govora a iniţiat un program complex prin care pacienţii care au suferit infecţii COVID-19 şi au rămas cu dificultăţi de respiraţie pot beneficia de asistenţă medicală terapeutică pentru recuperarea şi îmbunătăţirea capacităţii pulmonare.

Dr. Elena Dragomir, medic balneolog Hotel Palace Băile Govora, subliniază că, la pacienţii post COVID, modelul respirator se schimbă. “Ei trec de la o respiraţie normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Ei respiră foarte scurt, ineficient, superficial. Şi, atunci, programul de recuperare pentru aceşti pacienţi va începe cu o reeducare respiratorie. Deci, practic, învăţăm pacientul cum să respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciţii de forţă, de anduranţă şi exerciţii de gimnastică respiratorie”.

Reabilitarea se bazează pe programe personalizate. În acest sens, în funcţie de deficienţele fiecărui pacient, au fost create o serie de programe personalizate pentru procesul de reabilitare a pacienţilor cu forme medii sau grave de COVID-19, cu afectare pulmonară ridicată. Astfel, aces­te exerciţii vizează îmbunătăţirea res­piraţiei, reducerea dispneei şi creşterea forţei musculare, mai ales la nivelul membrelor inferioare. În funcţie de pacient, programele de recuperare fizică pot dura între două şi patru săptămâni. Toţi pacienţii care au trecut printr-o formă moderată de boală resimt oboseala luni de zile după ce s-au vindecat, afirmă specialiştii. “Ei spun că nu mai pot urca scările ca înainte, că nu mai pot avea aceleaşi activităţi de zi cu zi ca înainte de boală şi atunci pacienţii trebuie să facă aceste exerciţii de recuperare respiratorie”, a adăugat medicul specialist.

 

Materialul integral pe Bursa.ro

Sursă foto: Hotel Palace Baile Govora, Facebook