Oamenii de știință de la UC San Francisco au demonstrat că terapia genică poate fi utilizată pentru a trata cu succes bolile cardiovasculare și pulmonare. În acest fel se deshide o potențială cale a dezvoltării unor terapii celulare mai puțin costisitoare pentru tratarea bolilor, pentru care există puține opțiuni viabile în prezent.

Studiul a fost efectuat pe șoareci de laborator, fiind primul din domeniul terapiei celulare regenerative, care arată că celulele stem pluripotente induse (SPI) pot fi utilizate cu succes în tratarea bolilor majore. Totodată, celulele SPI nu sunt detectate de sistemul imunitar. Studiul a reușit să perturbe răspunsul imun, care este o cauză majoră a eșecului transplantului și reprezintă o barieră în calea utilizării celulelor proiectate ca terapie.

                                                                                                   Cardiomiocite SIP marcate fluorescent

 

Cercetarea lui Deuse este un exemplu de „terapie vie”, un pilon emergent al medicinei, în care tratamentele sunt definite în general ca fiind celule umane și microbiene vii, care sunt selectate, modificate sau proiectate pentru a trata sau vindeca bolile.

Studiul apare în PNAS (Proceedings of the National Academy of Science ) din Statele Unite ale Americii.

 

Celulele stem evită detectarea imună

Oamenii de știință consideră că posibilitatea de a genera celule specifice, care pot fi transplantate la pacienți pentru a trata anumite boli prezintă potențial. Cu toate acestea, sistemul imunitar ar putea recunoaște imediat celule transplantate  și le-ar putea respinge. Prin urmare, unii cercetători cred că terapia celulară personalizată trebuie să fie generată de la zero, folosind ca punct de pornire o probă de sânge de la fiecare pacient.

Grupul de cercetare de la UC San Francisco a urmat o abordare diferită și a folosit editarea celulelor pentru a crea ”celule stem universale”, care sunt recunoscute de sistemul imunitar și care pot fi utilizate pentru a realiza ”terapia celulară universală”.

Echipa a testat capacitatea celulelor de a trata boli majore, precum: boala arterială periferică, boala pulmonară obstructivă cronică și insuficiența cardiacă.

Cercetătorii au transplantat aceste celule SIP, specifice și proiectate imunologic, șoarecilor care prezentau afecțiunile menționate și au reușit să arate că terapia celulară poate atenua aceste boli pulmonare și cardiovasculare.

Eficacitatea tratamentului a fost evaluată folosind parametrii standard stabiliți pentru studiile clinice realizate la oameni, iar demersul studiului s-a concentrat pe rezultat și funcția organelor.

 

Celule stem universale –  o opțiune accesibilă

Unul dintre beneficiile acestei abordări este dat de costul redus. Terapia celulară universală ar fi mai eficientă din punct de vedere al costurilor și ar permite, pe viitor, tratamentul mai multor pacienți, facilitând accesul pacienților din zonele defavorizate.

”Pentru ca tratamentul să prezinte un impact mai mare, acesta trebuie să fie accesibil. De aceea ne concentrăm atât de mult pe partea imunologică și pe dezvoltarea celulelor universale. Odată ce costurile scad, tratamentul va fi mai accesibil pacienților care prezintă aceste afecțiuni pulmonare și cardiovasculare”, afirmă dr. Tobias Deuse.

 

Articol preluat și tradus de pe Eurekalert.org

Sursă foto: www.ucsf.edu