O nouă combinație de medicamente, care conține rifapentină și moxifloxacină, a reușit să reducă perioada de tratament recomandată împotriva tuberculozei pulmonare susceptibile la medicamente, de la 6 luni la 4 luni. Rezultatele studiului au fost publicate online pe 6 mai în The New England Journal of Medicine.

” Începusem să credem că există o anumită magie în ceea ce privește durata de 6 luni a tratamentului, iar acest proces demonstrează că nu este cazul”, declară medicul pneumolog Payam Nahid, unul dintre autorii studiului.

„Performanța perioadei de tratament timp de 4 luni este la fel ca cea înregistrată în 6 luni. Siguranța și eficacitatea tratamentului este la fel, indiferent de analiza pe care am realizat-o”, completează acesta.

Reducerea perioadei de tratament este foarte importantă, astfel pacienții se pot întoarce mai repede la viața lor normală. „Capacitatea de a vindeca mai repede această boală transmisibilă prin aer, aduce pacienților beneficii din punct de vedere social”, afirmă Pyam Nahid. El a menționat că tuberculoza afectează în mod disproporțional regiunile sărace, cu resurse limitate.

”Rezultatele înregistrează un timp mai rapid de conversie a culturii – dat de combinația rifapentină-moxifloxacină, iar grad de transmitere a tuberculozei ar putea fi redus”, a spus Amyn Malik, medic epidemiolog la Institutul Yale.

În cadrul studiului au participat 2516 de persoane cu vârste începând de la 12 ani, care au fost diagnosticați recent cu tuberculoză susceptibilă la medicamente. Vindecarea tuberculozei a apărut la 12 luni de la începerea studiului. 

Pentru a fi considerată la fel de efectivă ca perioada de 6 luni, perioada de tratament de 4 luni a trebuit să înregistreze o rată nefavorabilă de 6,6 puncte procentuale a ratei de îngrijire standard.

Din punct de vedere al siguranței, perioadele de tratament nu au înregistrat diferențe majore. În cadrul grupului cu noua combinație de medicamente – rifapentină și moxifloxacină – 18,8% au experimentat reacții adverse de gradul 3, iar în cadrul grupului cu tratament standard de 6 luni procentul a fost de 19,3%.

”Această nouă combinație de medicamente ar putea obține sprijin, dacă s-ar face o analiza economică.  Chiar dacă costurile pentru rifapentină sunt mai ridicate, unele studii sugerează că reducerea perioadei de tratament, implicit și a numărului de vizite, ar putea echilibra costul medicamentului””, afirmă medicul Amyn Malik. 

Medicul Payam Nahid a informat că Organizația Mondială a Sănătății a convocat săptămâna trecută grupul responsabil cu analiza rezultatelor studiilor, iar reducerea perioadei de tratament la 4 luni este luată în calcul.

Nahid consideră rezultatele studiului ca fiind promițătoare, atât pentru reducerea perioadei de tratament de la 6 luni la 4 luni, cât și pentru studiile clinice experimentale împotriva tuberculozei.

 

 

Articol preluat și tradus de pe Medscape.com