Oamenii de știință a descoperit microparticule de plastic în plămânii oamenilor. Cercetătorii englezi de la Universitatea de Medicină din Hull, spun că rezultatele vor ajuta studiile viitoare, direcționate asupra impactului pe care  microplasticele l-ar putea avea asupra sănătății respiratorii.

În studiile anterioare au fost găsite fibre sintetice, dar au existat și studii care confirmă prezența microplasticelor. Din cele 13 mostre de plămâni, 11 conțineau microplastice, cele mai frecvente fiind bucățile de PET, folosit la fabricarea sticlelor de băuturi, polipropilenă, folosită pentru ambalaje din plastic și țevi, și rășină, folosită adesea ca adeziv sau material de etanșare.

Laura Sadofsky, autorul principal al lucrării, a declarat: „Microplasticele au fost găsite anterior în probele de autopsie ale cadavrelor umane. Acestea se află în căile respiratorii inferioare. Căile respiratorii pulmonare sunt foarte înguste, așa că nimeni nu s-a gândit că ar putea ajunge acolo, dar în mod clar au ajuns.”

„Caracterizarea tipurilor și nivelurilor de microplastice pe care le-am găsit poate informa acum asupra condițiilor realiste privind experimentele din laborator, cu scopul de a determina impactul asupra sănătății.”

Studiul a fost posibil datorită colaborării cu chirurgii de la Spitalul Castle Hill din East Yorkshire, care au furnizat țesutul pulmonar viu. Țesutul pulmonar a fost recoltat de la pacienți, prin proceduri chirurgicale efectuate ca parte a îngrijirii lor medicale de rutină. Dintre microplasticele detectate, au existat 12 tipuri, care au multiple utilizări și se găsesc în mod obișnuit în ambalaje, sticle, îmbrăcăminte, sfoară și alte procese de fabricație. De asemenea, au existat niveluri considerabil mai mari de microplastice la pacienții de sex masculin comparativ cu femeile.

„Nu ne așteptam să găsim cel mai mare număr de particule în regiunile inferioare ale plămânilor sau particule de dimensiunile pe care le-am găsit. Acest lucru este surprinzător, deoarece căile respiratorii sunt mai mici în părțile inferioare ale plămânilor și ne-am fi așteptat ca particule de aceste dimensiuni să fie filtrate sau prinse înainte de a ajunge atât de adânc în plămâni”, explică Sadofsky.

 

Articol preluat și tradus de pe TechnologyNetworks.com