Conform noilor studii PARADIGM-HF și PARAGON-HF, incidența pneumoniei a fost mai mare la pacienții cu insuficiență cardiacă, dar mai ales la cei cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată.

” Din punct de vedere a prognosticului, un episod de pneumonie a fost asociat cu o creștere a riscului de deces de până la 4 ori,” afirmă medicul Li Shen de la School of Medicine, Hangzhou Normal University din China.

Cercetătorii au analizat 8.399 de pacienți cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată din cadrul studiului PARADIGM-HF, dintre care 6,3% au contractat pneumonie, și 4.976 de pacienți cu insuficiență cardiacă din studiul PARAGON-HF, dintre care 10.6% au contractat pneumonie.

În grupul pacienților cu insufiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată, rata de infectare a fost de 29 la 1000 de pacienți, iar in grupul pacienților cu insuficiență cardiacă, rata de infectare a fost de 39 la 1000 de pacienți.

În cadrul ambelor grupuri, cei care au contractat pneumonie erau mai în vârstă decât cei care nu au contractat pneumonie (PARADIGM-HF: 67ani vs. 63.6ani; PARAGON-HF: 76ani vs.72.4ani). În grupul PARADIGM-HF, bărbații au fost mai predispuși la pneumonie decât femeile, iar grupul PARAGON-HF nu a înregistrat nicio diferență între femei și bărbați.

” Noua descoperire din cadrul studiului a fost următoarea: chiar dacă cel mai mare risc a fost înregistrat în prima lună de la episodul pneumoniei acute, a existat un risc constant și după 3 luni. Acumularea excesivă a lichidului în plămâni din cadrul insuficienței cardiace ar putea afecta curățarea plămânilor și mecanismele de apărare locale,provocând pneumonie. Acest fapt a apărut și în cercetările anterioare conform cărora, disfuncția endotelială este rezultatul inflamației căilor respiratorii și scăderii producției de oxid nitric”,  susține medicul Donna Mancini, de la Icahn School of Medicine, Mount Sinai din New York.

 

Articol preluat și tradus de pe Healio.com