Cercetătorii de la Spitalul Național pentru Copii din Washington DC, SUA, au identificat pentru prima dată asocierea dintre infecțiile timpurii ale tractului respirator inferior și dezvoltarea sindromului de apnee obstructivă în somn (SAOS) la copii, conform Revistei SLEEP.

”Rezultatele sugerează că virusul respirator sincițial poate contribui la fiziopatologia SAOS la copii”, declară dr. Gustavo Nino, Director al Departamentului de Somnologie din cadrul Spitalului Național de Copii.

De asemenea, studiul a demonstrat că acei copii care au prezentat o formă severă a bronșiolitei acute în perioada timpurie de dezvoltare, au avut o probabilitate de până la 2 ori mai mare de a dezvolta SAOS în primii 5 ani de viață, fără a fi luați în considerare alți factori de risc.

”Studiul sugerează că infecțiile tractului respirator inferior pot contribui la fiziopatologia SAOS la copii, ceea ce denotă faptul că, anumite strategii primare de prevenție ar putea impiedica apariția inițială a SAOS după o astfel de infecție. Prevenția primară a SAOS la copii ar prezenta un impact real în reducerea incidenței acestei afecțiuni, iar efectele negative asupra sănătății copilului ar putea fi evitate”, completează dr. Nino.

„Cercetarea oferă o nouă paradigmă pentru analiza mecanismelor implicate în patogeneza precoce a SAOS în rândul copiilor”, spune dr. Nino.

”Rezultatele acestui studiu sugerează că infecțiile virale ale tractului respirator inferior ar putea duce la tulburări de somn în legătură cu respirația, în perioada copilăriei. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina modul în care aceste infecții afectează funcția căilor respiratorii; astfel rezultatele ar putea genera o mai bună înțelegere a modului în care se dezvoltă apneea în somn la pacienții pediatrici”, afirmă Marishka Brown, Director la National Center on Sleep Disorders Research at the National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI).

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalXpress.com