Rinosinuzita cronică cauzează dureri de cap și nas înfundat și afectează 11% dintre oamenii din SUA. Noi cercetări au descoperit o legătură între rinosinuzita cronică și schimbările activității creierului.

Cercetătorii studiului speră că această legătură va explica efectele comune persistente precum: dificultăți de concentrare, episoade depresive, tulburări ale somnului și amețeală.

Găsirea unei legături între o boala cronică și procesul neural care are loc în altă regiune a corpului ar putea fi foarte importantă în înțelegerea afecțiunii cronice, dar și pentru găsirea unor modalități noi și eficiente în ceea ce privește tratarea.

”Acesta este primul studiu care prezintă legătura dintre rinosinuzita cronică și schimbarea neurobiologică. ”Știm de la studiile anterioare că pacienții cu sinuzită decid să ceară asistență medicală atunci când boala le afectează interacțiunea cu lumea din jur.”, explică Aria Jafari, medic otolaringolog (ORL) la Universitatea din Washington, SUA.

 

Impactul produs asupra calității vieții

”Productivitatea le este afectată, prezintă dificultăți de concentrare, somnul este dificil. Astfel, impactul asupra calității vieții este mare. Acum avem un potențial mecanism pentru ceea ce observăm din punct de vedere clinic.”, declară medicul Aria Jafari.

Cercetătorii au analizat datele înregistrate de Human Connectome Project pentru a identifica 22 de subiecți care trăiesc cu rinosinuzită cronică și 22 de subiecți care nu prezintă inflamații la nivelul sinusurilor. Apoi, cercetătorii au comparat circulația sângelui și activitatea neuronală din creierul subiecților.

Subiecții care trăiesc cu rinosinuzită cronică prezintă următoarele: conexiune funcțională mai scăzută în rețeaua frontoparietală (asociată cu atenția și rezolvarea problemelor), o conexiune funcțională mai accentuată în rețeaua implicită (asociată cu autoanaliza și ”rătăcirea” minții) și o conexiune funcțională mai scăzută în rețeaua stimulativă (asociată gestionării stimulilor externi, comunicării și comportamentului social).

Diferențele în cazul subiecților cu rinosinuzită severă au fost semnificative. Împreună, aceste tipuri de activitate ar putea fi responsabile pentru simptomele raportate de oameni.

Totuși, cei 22 de subiecți care suferă de rinosinuzită cronică nu au prezentat semne clare de declin cognitiv în cadrul testelor. Cercetătorii consideră că intervalul de vârstă (22 -25 ani) este responsabil pentru acest rezultat și cred că acest declin cognitiv ar apărea mai târziu în viață – fapt ce ar putea fi demonstrat printr-un studiu de durată.

”Dificultățile de concentrare sau tulburările de somn prin care trece o persoană cu rinosinuzită cronică, ar putea fi asociate cu schimbările subtile apărute în modul de control și comunicare din regiunile cerebrale corespunzătoare conexiunilor funcționale.”, a explicat Kristina Simonyan, medic ORL la Universitatea Harvard.

 

Rinosinuzita cronică și sănătatea mintală

Tratementele actuale pot dura câțiva ani, episoadele severe de rinosinuzită cronică apar la anumite intervale de timp, iar țesuturile sinusurilor se îngroașă. Chiar dacă afecțiunea poate fi ameliorată prin intervenții chirurgicale, nu există certitudinea că simptomele vor dispărea definitiv.

Chiar dacă aceste cercetări nu arată în mod clar legătura directă dintre rinosinuzita cronică și schimbările activității creierului, rezultatul studiului merită investigații mai ample. Studiile viitoare pe această temă ar trebui să analizeze modul în care s-a schimbat activitatea creierului după tratament.

Cercetătorii consideră că medicii ar trebui să fie mai atenți la simptomele neuronale care apar în cazul afecțiunii cronice, dar și la schimbările pe care le poate produce în restul corpului.

” Îngrijirea medicală nu ar trebui să se limiteze doar la ameliorarea simptomelor fizice vizibile.”, declară medicul Jafari.

 

Articol preluat și tradus de pe Sciencealert.com