În cadrul studiul SENSCIS-ON, două treimi dintre pacienții cu boală pulmonară interstițială asociată sclerozei sistemice care au continuat tratamentul cu nintedanib după finalizarea studiului SENSCIS, au menținut stabilă funcția pulmonară sau au prezentat o îmbunătățire a funcției pulmonare.

”Studiul SENSCIS-ON, oferă noi dovezi cu privire la utilizarea pe termen lung a medicamentului nintedanib de către persoanele cu boală pulmonară interstițială asociată sclerozei sistemice și înregistrează o reducere constantă a declinului funcției pulmonare. Profilul de siguranță a fost considerat gestionabil terapeutic”, declară dr. Kristin B. Highland, specialist în medicină pulmonară la Clinica Cleveland din SUA.

”Datele noi se bazează pe datele disponibile cu privire la utilizarea nintedanibului la pacienții cu boală pulmonară interstițială asociată sclerozei sistemice. Aceste date ar trebui să ofere medicilor informații importante care i-ar putea ajuta să trateze această boală gravă ce pune adesea viața în pericol”, completează medicul.

SENSCIS-ON este un studiu care evaluează siguranța și eficacitatea tratamentului nintedanib pe termen lung la pacienții cu boală pulmonară interstițială asociată sclerozei sistemice.

Pacienții studiului provin din două studii care au analizat efectele medicamentului nintedanib în cazul pacienților afectați de această boală pulmonară.

În cadrul primului studiu SENSCIS, pacienții au fost repartizați aleatoriu și li s-a administrat fie nintedanib, fie placebo, până când ultimul pacient al studiului a atins 52 de săptămâni. Al doilea studiu s-a axat pe interacțiunea medicamentului cu contraceptivele orale, iar femeile care au particiapt la studiu au primit nintedanib între 14 și 28 de zile.

Studiul actual, SENSCIS-ON, a împărțit pacienții astfel: pacienți care au primit nintedanib în primul studiu (aceștia au primit medicamentul în continuare) și pacienți care au primit placebo (aceștia au primit nintedanib pentru o perioadă scurtă de timp).

Cercetătorii au analizat timp de 52 de săptămâni, modificările apărute în Volumul Expirator Forţat (VEF), dar și efectele adverse apărute.

Declinul VEF la pacienții tratați cu nintedanib a fost mult mai mic decât la pacienții care au primit placebo în primul studiu. Efectele adverse înregistrate la primul studiu au apărut și la pacienții studiului actual. Pentru gestionarea efectelor adverse s-a permis reducerea dozei și întreruperea tratamentului.

Pe parcursul celor 52 de săptămâni, grupul celor care au primit nintedanib în ambele studii au înregistrat următoarele modificări: 18% au avut cel puțin o reducere a dozei, 28% au avut cel puțin o întrerupere a tratamentului, iar 6,6% au întrerupt tratamentul definitiv.

”Rezultatele susțin beneficiul clinic al tratamentului cu nintedanib. Medicamentul încetinește evoluția bolii pulmonare interstițiale asociată sclerozei sistemice”, afirma dr. Kristin B. Highland.

 

 

Articol preluat și tradus de pe Healio.com