Mulți dintre cei care au fost infectați cu SARS-CoV-2, inclusiv cei cu forme ușoare, continuă să se confrunte cu unele probleme de sănătate. Un studiu asupra efectelor pe termen lung ale Covid-19 realizat de cercetătorii de la Washington University School of Medicine din St. Louise, demonstrează că pacienții Covid-19 prezintă un risc mai ridicat de a muri în primele 6 luni de la infectare. În cadrul studiului au luat parte 87.000 de pacienți Covid-19.

Cercetătorii au clasificat bolile asociate infecției COVID-19 și au prezentat o imagine de ansamblu asupra efectelor pe termen lung ale COVID-19 (Covid de lungă durată). Totodată au adus în prim-plan impactul pe care această boală ar putea să-l aibă în următorii ani asupra populației la nivel mondial.

”Studiul demonstrează că în primele 6 luni de la diagnostic, riscul de deces este semnificativ (chiar și în cazurile ușoare de Covid-19) și crește odată cu severitatea infecției”, afirmă Ziyad Al-Aly, șeful serviciului de cercetare și dezvoltare de la St. Louis VA Medical Center din Missouri.

În noul studiu, cercetătorii au reușit să afle problemele de sănatate generate de Covid–19 pe termen lung.

Au identificat: probleme de respirație, tulburări de ritm cardiac,  probleme de sănătate mintală și căderea părului.

După ce au supraviețuit infecției inițiale (după primele 30 de zile de boală), pacienții COVID-19 au prezentat o creștere a riscului de deces de până la 60% în următoarele șase luni, comparativ cu restul populației. Acest lucru se traduce prin aproximativ 8 decese suplimentare la 1000 de pacienți.

„Decesele apărute ulterior și cauzate de complicațiile pe termen lung ale infecției nu sunt neapărat înregistrate ca decese cauzate de COVID-19. Numărul total de decese din cauza Covid-19, face referire doar la decesele imediate cauzate de infecția virală., a spus medicul Ziyad Al-Aly

Pentru o analiză mai bună a efectelor pe termen lung generate de COVID-19, cercetătorii au efectuat o analiză separată a 13.654 de pacienți spitalizați cu COVID-19, comparativ cu 13.997 de pacienți spitalizați cu gripă. Toți pacienții au supraviețuit cel puțin 30 de zile după internarea în spital, iar analiza a înregistrat datele timp de 6 luni.

Chiar dacă initial virusul a fost identificat ca virus respirator, pe termen lung virusul poate afecta aproape fiecare organ din corpul uman.

Afecțiunile predominante identificate la 6 luni de la infectare sunt:

  • afecțiuni respiratorii
  • tulburări ale sistemului nervos
  • probleme de sănătate mintală
  • tulburări metabolice și cardiovasculare
  • stare de rău
  • oboseală
  • dureri musculo-scheletice
  • anemie

Niciun pacient nu a prezentat toate aceste afecțiuni. Totuși, mai mulți pacienți au fost diagnosticați cu o parte din afecțiunilor menționate, ceea ce produce un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții.

În cadrul pacienților spitalizați, cei care au avut COVID-19 prezintă o situație medicală mult mai complicată față de cei care au avut gripă. Comparativ cu pacienții cu gripă, pacienții post-COVID-19 au înregistrat o creștere a riscului de deces de până la 50%, ceea ce înseamnă aproximativ 29 de decese în plus la 1.000 de pacienț. Pacienții post-COVID-19 au prezentat un risc mai mare în privința problemelor medicale  apărute pe termen lung.

” În comparatie cu gripa, Covid-19 prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli asociate. Covid de lungă durată nu este doar un sindrom postviral tipic. Riscul deces este mai ridicat decât cel care apare după infectarea cu alte virusuri respiratorii, cum ar fi gripa.”, declară medicul Ziyad Al-Aly.

Cercetătorii consideră că unele probleme ar putea să prezinte o evoluție spre bine, spre exemplu problemele de respirație și tusea, dar există și afecțiuni care odată cu trecerea timpului se pot agrava. Medicul Zyiad Al-Aly consideră că studiul ar trebui să continue, astfel încât să poată identifica starea pacienților post Covid-19 pe o perioadă mai mare de 6 luni. Există posibilitatea ca unele consecințe pe termen lung să nu fie vizibile în prezent.

 

Articol preluat și tradus de pe Medicalxpress.com