Persoanele care au fost vaccinate antigripal sunt protejate parțial de unele efecte severe ale Covid-19 și au riscuri mai mici de internare la secțiile ATI, arată un studiu major prezentat săptămâna aceasta într-o conferință a Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ESCMID). 

Studiul a inclus circa 75.000 de pacienți cu Covid-19  din Marea Britanie, SUA și din alte state, din care 37.377 au fost vaccinate antigripal înainte de a fi confirmate pozitiv cu infecție cu SARS-CoV-2, și un număr similar de persoane cu Covid-19 care nu au fost vaccinate antigripal. Grupurile au fost similare în funcție de factori precum sexul, bolile asociate sau proporția fumătorilor.

Rezultatele studiului arată un risc mai mic de accident vascular cerebral (AVC), de tromboză venoasă profundă (DVT) și de sepsis în cazul persoanelor vaccinate antigripal, precum și un număr mai mic de internări la ATI.

“Am detectat o asociere care arată că vaccinarea antigripală oferă o anumită protecție împotriva formelor severe de Covid-19”, a declarat Devinder Singh, profesor de chirurgie la Universitatea din Miami și autor principal al studiului, citat de The Guardian.

 

Materialul integral pe 360medical.ro