Apărarea naturală a organismului împotriva răcelii obișnuite ar putea oferi o anumită protecție împotriva Covid-19, sugerează cercetările. Studiul, realizat la scară mică, a fost publicat în Nature Communications și a fost realizat pe 52 de persoane, care locuiau cu cineva care tocmai fusese infectat cu Covid-19.

Cei care au dezvoltat o „bancă de memorie” de celule imunitare specifice după o răceală – pentru a ajuta organismul să prevină atacurile viitoare ale virozei– au prezentat un risc mai mic să se îmbolnăvească de Covid-19.

Experții spun că nimeni nu ar trebui să se bazeze doar pe această apărare, iar vaccinurile rămân esențiale. Ei cred că rezultatele obținute ar putea oferi o perspectivă utilă asupra modului în care sistemul de apărare luptă împotriva virusului.

Covid-19 este cauzat de un tip de coronavirus, iar unele răceli sunt cauzate de alte coronavirusuri, așadar oamenii de știință s-au întrebat dacă imunitatea împotriva unuia ar putea ajuta în lupta contra celuilalt. Totuși, cercetătorii avertizează că ar fi o ”greșeală gravă” să credem că oricine a răcit recent este protejat împotriva Covid-19, deoarece nu toate răcelile sunt cauzate de coronavirusuri. Echipa de la Imperial College London a vrut să înțeleagă mai bine de ce unii oameni fac Covid-19 după ce au fost expuși la virus, iar alții nu.

O nouă abordare a vaccinului

Ei și-au concentrat studiul pe o parte crucială a sistemului imunitar al organismului – celulele T. Unele dintre aceste celule T ucid orice celulă infectată, care reprezintă o amenințare specifică – de exemplu, unul dintre virusurile răcelii. După ce trece răceala, unele celule T rămân în organism ca ”bancă de memorie”, pregătite să realizeze apărarea organismului la următoarea întâlnire cu virusul.

În septembrie 2020, cercetătorii au studiat 52 de persoane care nu fuseseră încă vaccinate, dar care locuiau cu persoane care tocmai fuseseră testate pozitiv pentru Covid-19. Jumătate dintre persoane au făcut Covid-19 în timpul perioadei de studiu de 28 de zile, iar jumătate nu s-au îmbolnăvit. S-a descoperit că o treime dintre persoanele care nu au făcut Covid-19 prezentau niveluri ridicate în sânge de celule T cu memorie specifică. Cel mai probabil acestea au fost create atuncă când organismul a fost infectat cu un alt tip de coronavirus uman înrudit – cel mai frecvent fiind răceala obișnuită.

Cercetătorii iau în calcul și alte variabile – cum ar fi ventilația și cât de apropiat a fost contactul cu cei infectați – care ar putea avea un impact asupra infectării cu Covid-19.

Dr. Simon Clarke, de la Universitatea din Reading, a spus că, deși acesta a fost un studiu relativ mic, a contribuit la înțelegerea modului în care sistemul nostru imunitar luptă împotriva virusului și ar putea ajuta la viitoare vaccinurile.

Acesta afirmă: ”Aceste date nu trebuie suprainterpretate. Pare puțin probabil ca toți cei care au murit sau au avut o infecție mai gravă să nu fi avut niciodată o răceală cauzată de un coronavirus. Ar putea fi o greșeală gravă să credem că oricine a răcit recent este protejat împotriva Covid-19, deoarece coronavirusurile reprezintă doar 10-15% dintre răceli.”

Autorul principal al studiului, profesorul Ajit Lalvani, consideră că vaccinurile sunt cheia protecției în fața Sars-Cov-2: ”Învăţarea din ceea ce face corpul uman corect ar putea ajuta la elaborarea noilor vaccinuri”.

 

Articol preluat și tradus de pe www.bbc.com