Cercetătorii au demonstrat că două tulpini ale bacteriei care provoacă tuberculoză, chiar dacă prezintă diferențe genetice minore, atacă plămânii într-un mod complet diferit.

Descoperirile, publicate în revista Nature Communications, ar putea ajuta la întreruperea ciclului de transmitere rapidă a tuberculozei, al doilea ucigaș infecțios din lume după COVID-19, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. De asemenea, mecanismele bolii descoperite în studiu, ar putea oferi răspunsuri despre motivul pentru care tratamentele funcționează la unii pacienți, iar la alții nu.

”Aceste descoperiri implică diferențele de tulpină ca având un efect important asupra răspunsului macrofagelor alveolare pulmonare asupra modului în care tuberculoza se manifestă în organism și asupra modului în care este transmisă. De asemenea, credem că descoperirea va ajuta pe oricine speră să elaboreze tratamente mai eficiente”, declară autorul studiului, Padmini Salgame.

Pentru a înțelege mai bine transmiterea și modul în care aceasta are legătură de rezultatele tratamentului, cercetătorii s-au concentrat asupra impactului pe care aceste două tulpini de Mycobacterium tuberculosis îl au asupra plămânilor. Deși tulpinile diferă ușor în secvențele lor genice, una este considerată ca având „transmitere ridicată”, deoarece se răspândește ușor, iar a doua ca „transmitere scăzută”, deoarece nu infectează la fel de ușor. Bacteriile TBC sunt răspândite prin aer atunci când persoanele infectate tușesc sau vorbesc.

Cercetătorii au studiat căile imune pe care agentul patogen le-a declanșat în plămânii șoarecilor infectați. Astfel, la șoarecii infectați cu tulpina cu transmitere ridicată, plămânii lor au format rapid aglomerări de celule, cunoscute sub numele de granuloame, care au acoperit bacteriile invadatoare, oprind dezvoltarea unei boli mai virulente. Cercetătorii cred că, dacă bacteriile scăpate sunt suficient de aproape de căile respiratorii bronșice, acestea ar putea fi expulzate în aer sub formă de aerosoli infecțioși.

„Prin inducerea granuloamelor cu potențialul de a se dezvolta în leziuni cavitare care ajută la evacuarea bacteriilor în căile respiratorii, tulpinile de M. tuberculosis cu transmitere ridicată sunt pregătite pentru o transmisibilitate mai mare”, a spus Salgame, care este și profesor la Departamentul de Medicină.

”La șoarecii infectați cu tulpina cu „transmitere scăzută”, bacteriile invadatoare au întârziat să activeze macrofagele alveolare pulmonare și au ajuns să producă pete de inflamație în plămâni, care nu au permis bacteriilor să scape în căile respiratorii și le-au permis să se conglomereze și să intensifice infecția”, a mai explicat Salgame.

Descoperirea diferitelor traiectorii luate de tulpini dă speranță unor noi abordări pentru oprirea transmiterii și ale tratamentului.

”Știm de mult timp că unele persoane cu TBC sunt mai infecțioase decât altele. Cu toate acestea, până acum, mecanismele responsabile pentru această variabilitate în transmiterea între indivizii cu TBC nu au fost bine înțelese”, concluzionează Salgame.

 

Articol preluat și tradus de pe ScienceDaily.com