Gripa a fost practic ”inexistentă” în timpul pandemiei Covid-19, dar acest lucru s-ar putea schimba. Potrivit studiilor, gripa ar putea reveni în toamna și iarna aceasta.

Comparativ cu un sezon obișnuit, studiile afirmă că ar putea exista între 100.000 și 400.000 de spitalizări în plus, în sezonul gripal 2021-2022.

Rezultatele au apărut publicate în medrXiv și subliniază importanța vaccinării anti-gripale în acest sezon –  studiile consideră că spitalizările ar putea fi evitate dacă rata de vaccinare ar crește cu 20-50%, față de sezoanele tipice.

”Vaccinarea cât mai multor persoane împotriva gripei va fi esențială pentru evitarea acestui scenariu”, declară dr. Mark Roberts, expert în Sănătate și autorul unuia dintre studii.

Anul trecut au existat puține cazuri de gripă, fapt datorat măsurilor de prevenție împotriva Covid-19. În SUA, în timpul sezonului gripal 2020-2021, rata de spitalizare a cazurilor de gripă a fost de aproximativ 4 spitalizări la 100.000 de persoane , comparativ cu rata obișnuită de 70 de spitalizări la 100.000 de persoane. Cercetătorii afirmă că decesele cauzate de gripă au scăzut cu 95%.

În cadrul studiului condus de Kyueun Lee, cercetător postdoctoral la Pitt Public Health, echipa de cercetare a folosit modelul matematic numit modelul SEIR (Susceptibil, Expus, Infectat, Recuperat). Aceștia au simulat epidemii de gripă folosind date din 2009 până în 2020. Rezultatele au constatat că numărul mare de spitalizări ar putea fi evitat dacă procentul americanilor vaccinați împotriva gripei ar crește de la 50% până la 75%.

Al doilea studiu, condus de Mary Krauland, a folosit modelul matematic de predicție a dinamicii epidemiologice și a identificat rezultate similar cu primul studiu. Studiul a sugerat că sezonul gripal 2021-2022 ar putea înregistra o creștere a spitalizărilor cauzate de gripă cu 20% mai mare, decât un sezon tipic. Copiii mai mici de doi ani ar prezenta riscul cel mai mare, deoarece nu au fost expuși anterior acestei boli. Cercetătorii afirmă că o creștere a ratei de vaccinare cu 10% ar putea reduce spitalizările de la 6% până la 46%, în funcție de gradul de transmisibilitate.

”Modelele matematice sugerează faptul că, anul acesta ar trebui să fim mai preocupați de posibilitatea creșterii numărului de cazuri Covid-19, concomitent cu creșterea spitalizărilor cauzate de gripă, în zonele unde ratele de vaccinare împotriva celor două boli sunt scăzute ”, afirmă dr. Mark Roberts.

 

Articol preluat și tradus de pe www.livescience.com