Un studiu realizat de cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine prezintă dovezi că limfocitele CD4+T (”celule T ajutătoare”) produse de persoanele care au primit vaccinul pe bază de ARN mesager(ARNm), recunosc noile variantele mutante ale coronovarisului care devin rapid tipuri dominante la nivel mondial.

Cercetătorii sugerează că răspunsurile celulelor T obținute sau îmbunătățite în urma vaccinării, ar trebui să poată controla noile variante SARS-CoV-2 fără a fi modificate sau actualizate. Totodată, aceleași celule T ar putea oferi un grad de protecție împotriva altui membru al familiei coronavirusurilor, care este responsabil pentru un tip de răceală comună.

Celulele CD4+T asistă limfocitele B în reacția la proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteină de suprafată a virusului. Limfocitele B imature, activate de celulele CD4+T, devin fie celule plasmatice care produc anticorpi pentru a marca și elimina celulele infectate, fie ”celule de memorie” care vor produce un răspuns mai rapid în cazul infecțiilor viitoare.

În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat probe de sânge de la 30 de angajați din domeniul sănătății și donatori de sânge care nu au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 – nici înainte și nici după cele două doze de vaccin. Participanții au fost 12 femei și 18 bărbați, cu vârste între 20 și 59 de ani.

Celulele CD4+T extrase din respectivele probe de sânge au fost analizate pentru răspunsurile lor la diferite componente (fragmente proteice cu denumirea de peptide) din tulpina originală SARS-CoV-2, dar și la alte trei coronavirusuri care produc răceli comune.

Vaccinurile ARNm ar trebui să inducă un răspuns pozitiv al celulelor T, chiar și în cazul noilor variante.”, susține autorul principal al studiului Joel Blankson.

Cercetătorii au analizat răspunsul celulelor T după vaccin obținut în cadrul celor trei coronavirusuri care produc răceli comune, iar singurul care a obținut un răspuns pozitiv a fost HCoV-NL63.

”Sunt necesare noi studii pentru a putea spune cu siguranță de ce am înregistrat acest răspuns. Credem că HCoV-NL63 ar putea avea în comun mai mulți determinanți antigenici (peptide care determină un răspuns imun) cu SARS-CoV-2.”, declară Joel Blankson.

 

Articol preluat și tradus de pe Hopkinsmedicine.org