Un supliment de zinc ar putea ajuta la prevenirea simptomelor infecțiilor tractului respirator, cum ar fi tusea, congestia și durerea în gât, și poate reduce durata bolii, sugerează o analiză comună a datelor disponibile. Calitatea dovezilor pe care se bazează aceste descoperiri variază și nu este clar care ar putea fi doza optimă recomandată, avertizează cercetătorii.

Infectiile tractului respirator includ răceala, gripa, sinuzita, pneumonia si COVID-19. Majoritatea infecțiilor dispar de la sine. Anumite infecții sunt adesea costisitoare prin impactul lor asupra serviciilor de sănătate și timpului necesar concediilor medicale.

Zincul prezintă un rol cheie în imunitate, inflamație, leziuni tisulare, tensiune arterială și în răspunsurile tisulare la lipsa de oxigen. Ca urmare, a stârnit un interes considerabil în timpul actualei pandemii pentru posibila sa implicare în prevenirea și tratarea infecției cu Covid-19. Ca răspuns la solicitările pentru evaluarea rapidă a dovezilor care să informeze auto-îngrijirea și practica clinică, o echipă de cercetători a evaluat importanța zincului în prevenirea și tratamentul SARS-CoV-2, virusul responsabil de COVID-19, precum și a altor infecții virale ale tractului respirator.

”Când a fost publicată analiza inițială, rezultatele mai multor studii clinice relevante nu erau disponibile, astfel încât cercetarea prezentată acum reprezintă o actualizare a dovezile disponibile”, afirmă cercetătorii implicați. Recenzia include 28 de studii clinice, cu 5446 de adulți participanți, cuprinzând 17 baze de date de cercetare engleză și chineză, înregistrate până în august 2020. Niciun studiu folosit în cercetarea actuală nu a analizat, în mod specific, utilizarea zincului pentru prevenirea sau tratamentul Covid-19.

Cele mai utilizate au fost pastilele cu zinc, urmate de spray-urile nazale și geluri care conțin fie săruri de acetat de zinc, fie săruri de gluconate. Dozele au variat substanțial, în funcție de modul de administrare; zincul a fost folosit pentru prevenție sau tratament. Analiza comună a rezultatelor a 25 dintre studiile clinice a arătat că, în comparație cu placebo, pastilele cu zinc sau spray-ul nazal au prevenit 5 infecții ale tractului respirator la 100 de persoane pe lună.

Efectele utilizării zincului au dus la reducerea riscului de a dezvolta simptome mai severe, cum ar fi febra și afecțiunile asemănătoare gripei, dar această informație se bazează doar pe trei studii. În medie, simptomele s-au atenuat cu 2 zile mai devreme atunci când a fost folosit spray-ul, comparativ cu placebo.

În prima săptămână de boală, participanții care au folosit spray-ul cu zinc au avut șanse de două ori mai mari să se recupereze, față de cei cu placebo. 19 adulți din 100 au fost susceptibili să prezinte simptome și o săptămână mai târziu, dacă nu au utilizat suplimentele cu zinc. Zincul nu a fost asociat cu diminuarea severității simptomelor zilnice, dar din punct de vedere clinic a fost asociat cu o reducere semnificativă a severității simptomelor începând cu ziua a 3-a.

Efectele secundare, precum greața și iritarea nasului/hurii, au prezentat o probabilitate de 40% în rândul celor care au folosit zinc, nefiind raportate alte efecte secundare grave. Cu toate acestea, în comparație cu placebo, zincul administrat sublingual nu a redus riscul apariției unei infecții sau a simptomelor de răceală după vaccinarea cu rinovirus. De asemenea, nu au existat diferențe în ceea ce privește durata boli între cei care au folosit zinc și cei care nu au folosit zinc.

”Beneficiile marginale, specificitatea tulpinii, rezistența la medicamente și potențialele riscuri ale altor medicamente folosite fără prescripție medicală fac din zinc o alternativă „natural” viabilă pentru autogestionarea infecțiilor nespecifice (tractului respirator). Zincul oferă clinicienilor o opțiune în locul antibioticelor, care sunt total nefolositoare în astfel de cazuri, pentru managementul pacienților care au nevoie de un timp mai rapid de recuperare și care solicită prescrierea de antibiotice”, spun cercetătorii.

Pentru a justifica modul în care zincul prezintă efecte terapeutice asupra infecțiilor respiratorii, inclusiv Covid-19, sunt necesare cercetări suplimentare.

 

Articol preluat și tradus de pe News-Medical.net