Suținerea aderenței la terapia CPAP pe termen lung, poate reduce semnificativ tensiunea arterială la pacienții cu risc crescut de apnee obstructivă în somn (SAOS), conform studiului publicat în Scientific Reports.

În prezent, în SUA, 1 din 15 adulți și până la 6% dintre adolescenții care suferă de SAOS, au raportat efecte cardiovasculare, precum: hipertensiune arterială, îmbătrânire vasculară accelerată și accident vascular cerebral. Cercetătorii au observat că aproximativ 50% dintre pacienții cu SAOS au hipertensiune arterială, iar între 37% și 56% dintre pacienții cu hipertensiune arterială prezintă o formă severă a SAOS.

Pe fondul studiilor precedente, conform cărora terapia CPAP ar putea reduce tensiunea arterială la pacienții cu SAOS, autorii studiului au dorit să analizeze această asociere pe termen lung, folosind un eșantion mai mare.

În cadrul studiului au participat 918 pacienți cu SAOS, care au fost urmăriți timp de 24 de luni pentru a examina respectarea folosirii terapiei CPAP. Studiul, realizat la o clinică din Japonia, a luat în calcul modificările tensiunii arteriale și variația greutății corporale, în perioada iunie 2013 și iunie 2018.

La începutul studiului, nivelurile medii ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice au fost de 133/60 mm Hg, respectiv, 86/70 mmHg. Rata de utilizare adecvată a CPAP timp de 24 de luni a fost de 62.3%.

După cele 24 de luni, cercetătorii au concluzionat că se poate înregistra o potențială reducere a morbidității și mortalității din cauze cardiovasculare la pacienții cu SAOS, precum și înregistrarea unei tensiuni arterială normale pentru pacienții care susțin aderența la terapia CPAP pe termen lung.

„Cu toate acestea, se recomandă mai multe cercetări pentru a clarifica relevanța clinică a rezultatelor obținute”, afirmă cercetătorii.

 

Articol preluat și tradus de pe www.ajmc.com