Pacienții cu boli pulmonare interstițiale, care au primit oxigen umidificat şi încălzit în urma terapiei cu canulă nazală cu flux mare de oxigen, au prezentat îmbunătățiri semnificative ale rezistenței și parametrilor fiziologici înregistrați în timpul exercițiilor fizice.

”În activitatea clinică și în cea de reabilitare pulmonară, am întâlnit frecvent pacienți cu boală pulmonară interstițială, care nu pot face anumite exerciții fizice. Am căutat noi strategii de îmbunătățire a capacității funcționale, precum și a rezistenței în timpul antrenamentului; aceste aspecte se realizează prin corectarea saturației de oxigen și prin reducerea semnelor de dispnee și oboseală la pacienții cu această afecțiune. Terapia medicală cu canulă naxală cu flux mare de oxigen s-a dovedit a fi eficietă în rândul pacienților cu BPOC și ar putea fi implementată în timpul antrenamentelor fizice la pacienții cu boala pulmonară interstițială”, declară dr.Yara Al Chikhanie, de la Centrul de reabilitare cardiopulmonară Dieulefit Santé din Rhône-Alpes din Franța și dr. Samuel Verges, cercetător la UM Sports Pathologies la Hôpital Sud din Grenoble din Franța.

Cercetătorii au observat îmbunătățiri semnificative ale timpului și rezistenței la pacienții care au folosit terapia cu canulă nazală cu flux mare de oxigen. În plus, cercetătorii au observat întârzieri în desaturarea oxigenului, în răspunsul cronotop, precum și asupra dispneei și oboselii.

Comparativ cu oxigenoterapia hiperbarică, desaturarea oxigenului nu a fost la fel de severă atunci când a fost folosită terapia cu canulă nazală cu flux mare de oxigen. Ritmul cardiac, dispneea și oboseala resimțită la nivelul picioarelor au fost similare.

O parte din pacienți au putut folosi bicicleta staționară timp de 20 de minute în timpul terapiei. Pacienții puteau continua să folosească bicicleta, dar durata maximă a protocolului a fost stabilită pentru 20 de minute. Potrivit cercetătorilor, acest rezultat demonstrează o creștere impresionantă a capacității de exercițiu în rândul pacienților care au primit terapia cu canulă nazală.

”Această terapie poate fi o strategie nouă și atractivă pentru a crește performanța și pentru a reduce simptomele în rândul pacienților cu boală pulmonară interstițială. Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mecanismele care stau la baza efectului substanțial adus acestor pacienți. Studiile viitoare ar trebui să ia în considerare și beneficiul utilizării terapiei cu canulă nazală pentru a îmbunătăți fezabilitatea și eficiența antrenamentului în rândul acestor pacienți”, concluzionează cei doi medici.

 

Articol preluat și tradus de pe Healio.com