Conform unui studiu statistic, publicat recent în Journal of Clinical Nursing, terapia cu canulă nazală cu flux mare de oxigen a îmbunătățit atât presiunea parţială a dioxidului de carbon (PCO2), cât și rezultatul testului de mers timp de 6 minute, la pacienții cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Cercetătorii au efectuat analiza statistică cu ajutorul datelor din PubMed, Embase și Cochrane, care conțineau studii clinice aleatorii privind efectul terapiei cu canulă nazală cu flux mare de oxigen în rândul pacienților cu BPOC. Rezultatele primare au fost date de efectele înregistrate asupra presiunii parțiale a oxigenului, precum și a dioxidului de carbon; rezultatele secundare au cuprins date ale distanței de mers pe jos timp de 6 minute.

În cadrul studiului statistic au fost incluse date de la 9 studii (680 de pacienți), astfel, în urma evaluării rezultatelor, presiunea parțială a dioxidului de carbon a înregistrat o scădere, iar distanța de mers pe jos timp de 6 minute a crescut.

Autorii studiului au declarat: ”Această analiză demonstrează că terapia cu canulă nazală cu flux mare de oxigen prezintă beneficii în gestionarea bolilor pulmonare cronice, precum BPOC. Conform literaturii de specialitate, terapia cu canulă nazală cu flux mare de oxigen nu prezintă niciun impact asupra spitalizărilor sau decesului; considerăm că această terapia ar trebui folosită doar în cazul pacienților care supraviețuiesc episoadelor acute ale BPOC”.

 

Articol preluat și tradus de pe www.pulmonologyadvisor.com