Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, dr. Cristian Oancea, a declarat, miercuri, că medicii pneumologi trebuie să aibă dreptul să dea indicaţie de investigaţie PET-CT (computer tomograf cu emisie de pozitron), ca parte integrantă a procesului de diagnostic şi evaluare în cazul suspiciunilor de cancer pulmonar, în prezent indicaţia revenind exclusiv medicilor oncologi şi fiind puţin accesibilă pacienţilor neoplazici.

Astfel, pacientul ar beneficia de un acces mai facil şi mult mai rapid la această investigaţie, conducând la scurtarea timpului de iniţiere a terapiei.

Pneumologul Cristian Oancea subliniază că normele legale ar trebui să permită abordarea multidisciplinară în diagnosticul, stadializarea şi managementul pacienţilor cu cancer şi accesul la decontarea serviciului medical PET-CT al tuturor persoanelor cu cancer pulmonar care au primit această indicaţie de la un medic pneumolog.

„În prezent, examenul PET-CT este foarte puţin accesibil pacienţilor cu neoplazii, fiind necesară întocmirea unui referat justificativ exclusiv de către medicii oncologi. Având în vedere faptul că medicii pneumologi sunt primii cărora li se adresează pacienţii cu suspiciune de cancer pulmonar sau altă neoplazie toracică, pneumologii fiind cei care indică investigaţiile necesare pentru diagnostic şi stadializare şi care confirmă diagnosticul prin diverse tehnici (bronhoscopie, puncţie/biopsie pleurală etc), este justificat să poată da şi indicaţia de PET-CT. În acest fel, pacientul ar beneficia de un acces mai facil şi mult mai rapid la această investigaţie, conducând la scurtarea timpului de iniţiere a terapiei. Timpul este elementul esenţial pentru pacienţii cu cancer, în mod special pentru cei cu cancer pulmonar, neoplazia ocupând în acest moment locul I ca mortalitate dintre toate tipurile de cancer, acest fapt fiind cauzat în principal de întârzierea diagnosticului şi a iniţierii tratamentului. Cancerul pulmonar este ‘cel mai dramatic’ dintre toate neoplaziile, deoarece nu are simptome specifice, iar pacienţii se prezintă la medicul specialist extrem de târziu”, explică pneumologul Cristian Oancea, într-o postare pe Facebook.

În condiţiile în care, la nivel mondial, circa 75% dintre pacienţi sunt descoperiţi cu neoplasm bronhopulmonar în stadii avansate, când intervenţia chirurgicală efectuată în scop curativ nu este posibilă, investigaţia PET-CT devine fundamentală pentru pacienţi, inclusiv pentru delimitarea limitei operabil/inoperabil, adaugă Cristian Oancea.

Datele din literatura ştiinţifică susţin faptul că investigaţia PET-CT poate duce la schimbări semnificative în managementul acestor pacienţi, în aproximativ 40% dintre cazuri.

„Examinarea PET-CT este simplu de efectuat, neinvazivă, nedureroasă şi rapidă, oferind informatii esenţiale despre existenta şi localizarea tumorii, despre extensia locală sau la distanţă (metastaze), fapt ce permite un diagnostic şi o stadializare precoce şi, implicit, un tratament corect şi rapid instituit”, punctează Cristian Oancea.

În multe cazuri cu multiple comorbidităţi, în care aparent, din investigaţiile aflate la dispoziţia medicului pneumolog, se conturează o soluţie operatorie, PET-CT-ul poate tranşa această problemă. În forme tumorale (macronoduli) decizia de intervenţie post-PET-CT este adesea salutară. La fel, în forme metastatice unice. În cazul bolnavilor în vârstă, de asemenea, PET-CT versus computer tomografia clasică poate fi decisiv în evitarea unor investigaţii invazive, posibil traumatizante, încheie Cristian Oancea.