Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o afecțiune care se dezvoltă atunci când există leziuni ale plămânilor. Transplantul pulmonar este opțiunea chirurgicală pentru persoanele care se află în stadii avansate ale acestei afecțiuni.

Cercetările arată că BPOC este a treia cauză de deces la nivel mondial. Oamenii pot lua măsuri preventive, cum ar fi renunțarea la fumat și evitarea iritanților pulmonari pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta BPOC, cu toate acestea afecțiunea nu se poate vindeca odată ce a fost pus diagnosticul. Chiar dacă nu există un remediu există anumite tratamente.

Opțiunile de tratament pentru persoanele cu formă severă de BPOC, includ:

 • schimbarea stilului de viață
 • administrarea unui bronhodilatator – un tip de medicament care ajută la relaxarea mușchilor din jurul căilor respiratoria
 • oxigenoterapia suplimentară
 • reabilitarea pulmonară
 • intervenția chirurgicală

De obicei, transplanturile pulmonare sunt ultima opțiune de tratament pentru persoanele cu formă severă de BPOC.

 

Se poate vindeca BPOC prin transplant pulmonar?

În prezent, BPOC nu poate fi vindecat. Cu toate acestea, tratamentele disponibile pot ajuta o persoană să respire mai ușor, să rămână mai activă și să încetinească progresia afecțiunii. Se sugerează că transplantul pulmonar îmbunătățește calitatea vieții pentru persoanele cu BPOC formă severă.

 

Beneficii și riscuri

Cercetătorii încă încearcă să stabilească beneficiile și riscurile transplanturilor pulmonare pentru persoanele cu BPOC.

Cele două beneficii principaleobținute în urma unui transplant pulmonar sunt: creșterea speranței de viață și o calitate a vieții mai bună pentru persoanele cu BPOC în stadiu final.

Chiar dacă rata de supraviețuire în urma transplanturilor pulmonare crește, compartiv cu ratele înregistrate în urma altor transplanturi de oragane, aceasta se află în scădere. Deși transplanturile pulmonare pot îmbunătăți funcția pulmonară, ele prezintă și multe riscuri, cum ar fi: infecțiile și respingerea plămânului transplantat.

De obicei, lista de așteptare pentru operație este foarte lungă. Prin urmare, se recomandă ca o persoană eligibilă, care are în vedere un transplant de plămâni, să discute beneficiile și riscurile cu un medic.

 

Eligibilitatea pentru transplantul pulmonar

Conform Societăţii Internaţionale pentru Transplant Cardiac şi Pulmonar, pentru a primi un transplant de plămâni, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

 • starea se agravează chiar dacă pacientul se află sub tratament
 • persoana intră într-o stare hipercapnică – prea mult dioxid de carbon în sânge, ceea ce poate provoca complicații pe termen lung
 • persoana intră într-o stare hipoxică- prea puțin oxigen în sânge, ceea ce poate duce la o serie de probleme de sănătate
 • volumul expirator maxim pe secundă – volumul de aer expirat în prima secundă a unui expir forțat, brusc este cu 25% mai mic decât valoarea pe care o stabilește medicul ca fiind valoarea normală a funcției pulmonare

În plus, un medic poate pune o persoană pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar dacă:

 • înregistrează un scor al indicelui BODE de cel puțin 80% – sistem de notare care prezice riscul unei persoane de a muri din cauza afecțiunilor respiratorii
 • a avut în ultimul an, trei sau mai multe exacerbări acute ale BPOC
 • prezintă hipertensiune pulmonară moderată până la severă

 

Supraviețuirea și speranța de viață după un transplant pulmonar

Transplanturile pulmonare sunt o modalitate eficientă de creștere a ratei de supraviețuire pe termen scurt la persoanele cu BPOC, 91-92% dintre persoanele care primesc transplanturi de succes au supraviețuit cel puțin 3 luni după operație. Din punct de vedere a speranței la viață, cercetările nu au stabilit încă dacă transplanturile pulmonare pentru persoanele cu BPOC prezintă beneficii pe termen lung.

Cercetările mai vechi indică faptul că transplanturile de plămâni sunt singura intervenție care poate îmbunătăți în mod substanțial rezultatele pe termen lung la persoanele cu forme severe de BPOC. Acest lucru este susținut și de alte surse, care indică faptul că viața persoanelor cu BPOC formă severă, se îmbunătățește după intervenția chirurgicală.

Chiar dacă mai mulți factori – printre care sănătatea generală a unei persoane și succesul operației – joacă un rol cheie, dovezile arată că majoritatea oamenilor supraviețuiesc procedurii și că aproximativ jumătate dintre cei care primesc un transplant pulmonar supraviețuiesc timp de cel puțin 5 ani.

 

Tipuri de transplant

Există trei tipuri de transplant pulmonar:

 1. Transplant pulmonar unic – pacientul primește un singur plămân
 2. Transplant pulmonar dublu – în timpul acestei proceduri, numit uneori transplant pulmonar bilateral, pacientul primește doi plămâni
 3. Transplant de inimă-plămân – numai pentru pacienții cu o afecțiune congenitală sau o boală pulmonară care a afectat semnificativ inima

Transplant pulmonar unic prezintă un risc mai mare ca pacientul să dezvolte complicații, cum ar fi hiperinflația pulmonară acută, precum și cancer pulmonar la plămânul rămas. Cercetările sugerează că, speranța de viață este semnificativ mai mare pentru pacienții care suferă transplant pulmonar unic, comparativ cu cei care suferă transplant pulmonar dublu.

De asemenea, transplantul pulmonar unic este realizat mai des, pentru că există mai puțini candidați pentru cel dublu și pentru că disponibilitatea plămânului unic este mai mare.

 

Alte tratamente împotriva BPOC, includ:

 • Modificări ale stilului de viață – implică renunțarea la fumat și evitarea potențialilor iritanți
 • Medicamente – bronhodilatatoare
 • Vaccinuri – medicul poate sugera vaccinuri antigripale și pneumococice, deoarece gripa și pneumonia pot provoca complicații grave la persoanele cu BPOC
 • Reabilitarea pulmonară – un program amplu care vizează îmbunătățirea vieții persoanelor cu BPOC. Poate implica programe de exerciții fizice, planuri nutriționale și sfaturi pentru gestionarea bolii.
 • Terapia cu oxigen – acest tratament crește nivelul de oxigen din sângele unei persoane
 • Alte intervenții chirurgicale – pe lângă transplantul pulmonar, alte opțiuni chirurgicale includ bulectomia și intervenția chirurgicală de reducere a volumului pulmonar. Ambele implică îndepărtarea țesutului deteriorat din plămâni.

 

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com