Durata tratamentului pentru majoritatea copiilor cu tuberculoză non-severă poate fi scurtată de la șase la patru luni, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în The New England Journal of Medicine.

Cercetătorii au efectuat un studiu, care a evaluat dacă copiii cu TBC non-severă ar putea fi tratați eficient cu un curs mai scurt de tratament.

”În prezent, se estimează că aproape un sfert dintre copiii cu TBC nu supraviețuiesc. Marea majoritate dintre aceștia (90%) își pierd viața pentru că nu sunt diagnosticați și pentru că nu beneficiază de un tratament. Un tratament mai scurt pentru copiii cu TBC non-severă permite economii subtanțiale, care pot fi folosite pentru a îmbunătăți programele de screening și pentru a găsi copiii cu TBC, nediagnosticați”, a declarat într-un comunicat de presă, coautorul Diana M. Gibb, profesor de epidemiologie și medic pediatru.

Centrul de Prevenire și Control al Bolilor a recomandat un regim de patru luni pentru a trata pacienții cu vârsta de 12 ani sau peste, care suferă de tuberculoză non-severă.

„Rezultatele noastre arată că un nou regim cu medicamente noi nu este necesar pentru scurtarea tratamentului la majoritatea copiilor cu tuberculoză non-severă, deoarece o astfel de scurtare a tratamentului poate fi realizată cu o doză fixă și accesibilă copiilor – prin administrarea medicamentelor, care sunt deja disponibile.”

Chiar dacă copiii sunt mai susceptibili de a contracta tuberculoza, până în prezent, schemele de tratament s-au bazat pe rezultatele studiilor efectuate la adulți, care recomandă șase luni de tratament administrat zilnic.

„Oamenii cred că un copil cu TBC trebuie să fie foarte bolnav – acest lucru nu este adevărat. Este cunoscut faptul că două treimi dintre copiii care se îmbolnăvesc de TBC în fiecare an, au TBC non-severă și, prin urmare, ar putea fi tratați cu un tratament mai scurt”, a spus coautorul studiului, dr. Anna Turkova.

Studiul a cuprins peste 1.200 de copii cu vârste cuprinse între două luni și 16 ani cu TBC non-severă, care au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri pentru a urma fie un curs de tratament cu medicamente anti-TBC de patru sau șase luni. Dintre copiii înscriși, 11% aveau HIV. Toți copiii au fost urmăriți timp de 18 luni pentru a vedea dacă tratamentul prezintă succes.

Rezultatele au arătat că scurtarea perioadei de tratament a prezentat aceeași eficiență ca tratamentul standard de șase luni, indiferent de grupa de vârstă, țară sau statutul HIV, cu efecte secundare puține și similare în ambele grupuri.

 

Articol preluat și tradus de pe Healio.com