Un nou vaccin împotriva tuberculozei poate fi utilizat ca tratament. Vaccinul este sigur și eficient și poate fi administrat persoanelor cu tuberculoză, având capacitatea de a întări sistemul imunitar în lupta contra bacteriilor.

Tuberculoza este o boală infecțioasă cauzată de bacteria M. tuberculosis. Infecția se poate răspândi în diferite organe ale corpului, cum ar fi în plămâni, în creier, în ganglionii limfatici și în sistemul osos. La nivel mondial, tuberculoza este o problemă majoră de sănătate publică. Organizația Mondială a Sănătății estimează că 10 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în anul 2020, iar în fiecare an mor aproximativ 1,5 milioane de oameni din cauza acestei boli.

În prezent, tuberculoza este tratată cu antibiotice. Tratamentul este adesea de lungă durată și nu vindecă pe toată lumea. Timp de mai mulți ani, cercetătorii de la Institutul Statens Serum din Danemarca au lucrat pentru a dezvolta noi vaccinuri împotriva tuberculozei.

Un nou studiu de la Spitalul Universitar din Oslo arată că așa-numitul vaccin H56: IC31, dezvoltat în Danemarca, poate fi administrat și persoanelor care s-au îmbolnăvit deja. Vaccinul poate ajuta sistemul imunitar să atace și să lupte împotriva bacteriei și poate fi o opțiune de tratament relevantă, împreună cu antibioticele.

„Cea mai importantă constatare a studiului este că vaccinul este sigur și poate fi administrat, fiind un vaccin terapeutic, adică un vaccin utilizat ca tratament pentru pacienții care suferă de tuberculoză. De asemenea, studiul arată că vaccinul întărește partea sistemului imunitar care luptă împotriva bacteriilor”, spune dr. Anne Margarita Dyrhol-Riise.

Pacienții care au primit vaccinul aveau mai multe celule T

Sistemul imunitar joacă un rol cheie în dezvoltarea bolii tuberculoase. Adesea, persoanele care se îmbolnăvesc au fost infectate cu bacteria M.tuberculosis la un moment dat în viață. În zonele cu incidență ridicată, oamenii sunt infectați încă din timpul copilăriei. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu se îmbolnăvesc, ci suferă de tuberculoză latentă.

„Sistemul imunitar ține infecția sub control și persoana pare să fie complet sănătoasă. Cu toate acestea, mai târziu în viață, sistemul imunitar poate fi slăbit de boală sau de procesul de îmbătrânire. Astfel, celulele imune nu mai pot proteja organismul de bacterie, iar persoana se îmbolnăvește”, explică dr. Dyrhol-Riise.

Cercetătorii din Danemarca au dezvoltat inițial vaccinul pentru a avea un efect preventiv, sau pentru ca persoanele infectate să nu se îmbolnăvească. Cu toate acestea, Dyrhol-Riise și echipa de studiu au dorit să cerceteze dacă vaccinul poate fi utilizat împotriva tuberculozei, atunci când persoana s-a îmbolnăvit. Studiul arată că vaccinul poate ajuta sistemul imunitar să atace și să lupte împotriva tuberculozei la pacienții bolnavi.

„Am observat că pacienții care au primit vaccinul aveau un număr mai mare de celulele T, celule care pot lupta împotriva tuberculozei”, spune dr. Dyrhol-Riise.

Creșterea ratelor de recuperare și scurtarea timpului de tratament

Rezultatele studiului indică faptul că, mai mulți pacienți cu tuberculoză se pot vindeca și/sau se pot recupera mai repede dacă primesc vaccinul împreună cu antibioticele. Acest lucru este valabil mai ales pentru pacienții care au dezvoltat tuberculoză multirezistentă, ceea ce înseamnă că bacteriile care provoacă tuberculoza au devenit rezistente la mai multe tipuri de antibiotice.

Antibioticele pe care le avem astăzi nu sunt suficient de eficiente pentru a vindeca toți indivizii care au tuberculoză multidrog – rezistentă.

„Scopul proiectului a fost să arate că un vaccin terapeutic ar trebui inclus într-un regim de tratament, împreună cu antibiotice, pentru pacienții care au acest tip de tuberculoză”. Dr. Anne Margarita Dyrhol-Riise speră ca vaccinul să facă posibilă vindecarea mai multor persoane și să ofere acestora un tratament mai bun.

„Ne dorim ca vaccinul, împreună cu antibioticele, să scurteze timpul de tratament și pentru acei pacienți care nu au dezvoltat tuberculoză rezistentă. În continuare trebuie să studiem acest lucru la grupuri mai mari de pacienți, inclusiv la cei cu tuberculoză multidrog – rezistentă, iar apoi putem fi siguri de efectul acestui regim de tratament”, concluzionează dr. Dyrhol-Riise.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalXpress.com