Cercetătorii de la de la Universitatea Michigan din Statele Unite, afirmă că persoanele cu apnee obstructivă în somn care se tratează sunt mai puțin susceptibile de a avea Alzheimer sau o altă formă de demență.

Scopul studiului a fost de a observa legăturile dintre tratamentul cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP) și diagnosticarea bolii Alzheimer.

În cadrul studiului au participat peste 50.000 de pacienți cu vârsta peste 65 de ani, care au fost diagnosticați cu apnee obstructivă în somn. Studiul a fost realizat la nivel național, iar cercetătorii au descoperit că persoanele aflate sub tratament CPAP au fost mai puțin susceptibile de a fi diagnosticate cu demență sau Alzheimer, comparativ cu persoanele care suferă de apnee obstructivă în somn, dar nu fost tratate.

”Pe pacursul celor 3 ani, am descoperit o legătură semnificativă între utilizarea presiunii continue a căilor respiratorii și riscul redus de Alzheimer și alte tipuri de demență, sugerând că CPAP poate proteja persoanele cu apnee obstructivă în somn de demență”, afirmă Galit Levi Dunietz, autorul principal al studiului de la Michigan Health Lab.

„Dacă există o relație cauzală între tratamentul apneei obstructive de somn și riscul de demență, după cum sugerează rezultatele noastre, diagnosticul și tratamentul eficient al apneei în somn ar putea juca un rol important în sănătatea cognitivă a persoanelor în vârstă”, completează Tiffany J. Braley, profesor asociat în cadrul Departamentului de Neurologie.

 

 

Articol preluat și tradus de pe Medicalxpress.com