Oamenii de știință încă încearcă să rezolve numeroasele aspecte ale modului în care noul coronavirus atacă plămânii și alte părți ale corpului. Unul dintre cele mai mari și mai periculoase mistere este modul în care virusul provoacă „hipoxie silențioasă”, o afecțiune în care nivelul de oxigen din organism este anormal de scăzut (saturația oxigenului), ceea ce poate afecta iremediabil organele vitale dacă este nedetectat prea mult timp.

Inginerii biomedicali ai Universității din Boston și colaboratorii de la Universitatea din Vermont au început să elucideze misterul. În ciuda nivelului periculos de scăzut de oxigen, multe persoane cu cazuri severe de COVID-19 nu prezintă dificultate a respirației, iar capacitatea hipoxiei de a produce daune severe fără apariția simptomelor este motivul pentru care a fost numită „silențioasă”.

Se crede că infecția afectează mai întâi plămânii, cu apariția unor porțiuni incapabile să funcționeze corect. Aceste țesuturi nu mai realizează funcția normală de schimb de oxigen cu mediul, nu mai transferă oxigen în sânge, provocând ceea ce se numește hipoxie (nivel scăzut al oxigenului în sânge). Acum apare acel efect domino, care nu a fost clar până acum și afectează toate sistemele organismului. Unii pacienți au prezentat niveluri de hipoxemii „incompatibile cu viața”, deși mulți dintre acești pacienți nu au prezentat semne aproape deloc de anomalii atunci când au fost supuși scanărilor pulmonare.

Materialul integral pe www.drvasiradulescu.ro