Tuberculoza pulmonară (TBC) este o infecție bacterială cu transmitere aeriană, cauzată de organismul numit Mycobacterium tuberculosis, sau bacilul Koch, care afectează în primul rând plămânii, dar care poate ataca și alte tipuri de țesut și organe.

Deși este vorba despre o boală infecțioasă contagioasă, tuberculoza nu se transmite ușor de la o persoană la alta. O pătrime din populația globală este infectată cu bacilul Koch, dar majoritatea au TBC latent. Circa 10 milioane de persoane din întreaga lume au TBC activ.

Efectul tuberculozei asupra organismului

Tuberculoza se transmite de la o persoană la alta atunci când cel infectat tușește sau strănută, iar bacteria este astfel expulzată în aer, de unde este inspirată de alte persoane. Însă este nevoie de o expunere prelungită pentru o infectare cu TBC, de aceea cel mai probabil infecția circulă între membrii unei familii, sau între colegi apropiați și mai rar între cunoștințe distante.

Odată ce bacteria este inhalată, aceasta se instalează în țesutul pulmonar. Indivizii sănătoși pot inhala bacteria, dar boala se poate manifesta abia luni sau ani mai târziu, într-un moment de scădere a imunității. Așadar persoanele cu imunitate scăzută pot dezvolta boala imediat după inhalarea bacteriei, când aceasta începe să se dezvolte, iar sistemul imunitar nu poate lupta cu infecția.

Tuberculoza activă înseamnă multiplicarea bacilului Koch, care atacă plămânii, sau alte părți ale organismului (noduli limfatici, oase, rinichi, creier, măduva spinării, sau chiar pielea). Din plămâni, bacilul circulă prin sânge sau sistemul limfatic în tot organismul.