În ultimele două decenii, mortalitatea prin cancer a fost în declin, cea mai importantă scădere a ratei de deces fiind înregistrată în cazul cancerului pulmonar. Dacă acum 10 ani pacienții diagnosticați cu neoplasm pulmonar avansat nu trăiau mai mult de 6-12 luni, astăzi supraviețuirea se măsoară în ani. 1 din 4 pacienți supraviețuiește astăzi peste 5 ani datorită introducerii terapiilor inovatoare.

În contextul pandemiei COVID-19, lupta împotriva cancerului a fost marcată de provocări pe toate planurile, de la detecția precoce, prevenție până la înrolarea în studii clinice. Cu toate acestea, combaterea SARS-CoV-2 a arătat importanța introducerii timpurii a inovațiilor în sistemele de sănătate în beneficiul cetățenilor. Noi modele de îngrijire medicală ar putea contribui la accelerarea transformărilor care deja au început în oncologie încă dinainte de pandemie.

Cancerul pulmonar reprezintă un reper pentru potențialul medicinei de precizie. Înțelegerea cauzelor genetice ale bolii și a mecanismelor imune implicate în cancer a condus la dezvoltarea de terapii mai eficiente și mai sigure. Cu doar 15 ani în urmă, toți pacienții cu cancer pulmonar primeau același tip de tratament nespecific, asociat cu multiple reacții adverse. Astăzi, pentru aproape toți pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC, care reprezintă aproximativ 85% din toate cazurile de cancer pulmonar) există cel puțin o opțiune terapeutică autorizată la nivel internațional, diferită de chimioterapie. Începând cu 2015, progresele realizate în cercetarea cancerului pulmonar le-au depășit pe cele din ultima jumătate de secol.

 

Materialul integral pe Raportuldegarda.ro