Un instrument de inteligență artificială (AI) îi ajută pe medici să prezică riscul de cancer pulmonar prin analiza nodulilor pulmonari observați în urma tomografiei computerizate (CT), potrivit unui nou studiu publicat în revista Radiology.

”Pe radiografia toracică, nodulii pulmonari pot fi observați sub formă de pete mici pe plămâni. Probabilitatea apariției unui nodul în urma unei radiografii toracice se situează între 5% și 8%. CT toracic este un test atât de sensibil, încât acesta poate identifica un nodul de dimensiuni mici în peste o treime dintre cazuri. Am trecut de la o problemă care era relativ neobișnuită la una care afectează 1,6 milioane de oameni din SUA în fiecare an”, declară dr. Anil Vachani, autorul principal al studiului.

Dr. Vachani și colegii săi au evaluat un instrument de diagnosticare, bazat pe inteligență artificială, dezvoltat pentru a ajuta clinicienii să evalueze nodulii pulmonari în urma CT-ului toracic. În timp ce scanările CT arată multe aspecte ale nodulului, cum ar fi dimensiunea și extinderea, AI poate aprofunda și mai mult.

„AI poate folosi seturi de date foarte mari pentru a veni cu modele unice, care nu pot fi văzute cu ochiul liber și care pot determina dacă o tumoră este malignă”, a spus dr. Vachani.

În cadrul studiului, șase radiologi și șase pneumologi au estimat riscul de malignitate a nodulilor, folosind doar datele imagistice obținute în urma CT-ului. De asemenea, au făcut recomandări privind metodologia de supraveghere a tomografiei computerizate și procedura de diagnosticare cu/și fără ajutorul unui instrumentul AI pentru fiecare caz.

Studiul a analizat un total de 300 de CT toracice, care identificase noduli pulmonari diagnosticați ca nedeterminați. Cercetătorii au definit nodulii nedeterminați ca fiind cei cu diametrul cuprins între 5 și 30 de milimetri.

Analiza a arătat că utilizarea instrumentului AI a îmbunătățit estimarea riscului de malignitate a nodulilor. De asemenea, a îmbunătățit acordul dintre diferiții indicatori privind atât stratificarea riscului, cât și recomandările de management.

”Acești indicatori identifică natura malignă sau benignă cu un nivel rezonabil de acuratețe bazat pe imagistica în sine, dar când se combină interpretarea lor clinică cu algoritmul AI, nivelul de acuratețe se îmbunătățește semnificativ. Nivelul de îmbunătățire sugerează că acest instrument are potențialul de a schimba modul în care analizăm cancerul, comparativ cu cel benign și sperăm să îmbunătățească modul în care gestionăm pacienții”, a spus dr. Vachani.

”Modelul pare să funcționeze la fel de bine atât pentru CT ca metodă de diagnosticare, cât și pentru screening-ul CT cu doză redusă. Cu toate acesatea, sunt necesare mai multe studii înainte ca instrumentul AI să poată fi utilizat în clinică”, a spus dr. Vachani.

„Am făcut primul pas și am arătat că deciziile luate pot fi mai bune dacă instrumentul AI este încorporat în practica de radiologie sau pneumologie. Următorul pas este să luăm instrumentul și să realizăm niște studii în care medicii folosesc instrumentul AI într-un cadru real. În prezent proiectăm acest tip de studii”.

 

Articol preluat și tradus de pe News-Medical.net