O echipă de cercetare din Statele Unite ale Americii a dezvoltat primul medicament care tratează secreția necontrolată de mucine (substanță vâscoasă, compusă din proteine și din glucide) din căile respiratorii. Această substanță provoacă simptome ce pot pune în pericol viața a milioane de oameni cu astm bronșic, boală pulmonară obstructivă cronică ( BPOC) și fibroză chistică, precum și cu boli pulmonare rezultate din cancer și din tratamentul cancerului. Studiul a fost publicat pe data de 23 martie 2022, în Revista Nature.

„Mucusul este o problemă semnificativă în medicina pulmonară, deoarece la persoanele cu aceste boli pulmonare comune, mucusul vâscos poate bloca căile respiratorii și poate provoca simptome care variază de la tuse ușoară până la scăderi foarte grave ale funcției pulmonare. Majoritatea medicamentelor pentru aceste afecțiuni funcționează pentru a reduce inflamația sau pentru a lărgi căile respiratorii, astfel încât pacienții să respire mai bine. Cercetările noastre au creat primul medicament care poate opri secreția de mucine”, a spus dr. Burton Dickey, autorul corespondent al studiului.

Bolile pulmonare care pot provoca acumularea de mucus, afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume. Mulți pacienți imunocompromiși (din cauza tratamentelor împotriva cancerului sau chiar a cancerului în sine) devin vulnerabili acestor boli pulmonare.

În mod normal, mucinele sunt eliberate treptat în căile respiratorii, unde absorb apa și formează un strat subțire de mucus protector care ”prinde” agenții patogeni. În cadrul acestor boli pulmonare, volumul mare de mucine este eliberat brusc, iar acestea sunt incapabile să absoarbă suficientă apă, fapt ce duce la formarea unui mucus vâscos care poate bloca căile respiratorii și poate afecta funcția pulmonară.

„Ne-am creat o imagine despre modul în care arăta mecanismul secretor. Odată ce am avut o idee despre modul în care toate piesele au lucrat împreună, am stabilit că proteina sinaptotagmina-2 (Syt2) poate bloca secreția de mucină, deoarece devine activată doar când există un nivel ridicat de stimulare. Prin urmare, blocarea activității proteinei Syt2 ar trebui să prevină eliberarea bruscă și masivă de mucină, fără a afecta secreția de bază, lentă și constantă de mucină, care este necesară pentru sănătatea căilor respiratorii”, declară dr. Dickey.

Cercetătorii au verificat proteina Syt2 ca țintă terapeutică viabilă în mai multe tipuri de modele preclinice. Oamenii de știință au proiectat o peptidă acoperită cu hidrocarburi, numită SP9, pentru a bloca Syt2.

Acest tip de peptidă este o opțiune terapeutică recentă, care implică aminoacizi modificați ce formează punți încrucișate de hidrocarburi pentru a-și menține structura rigidă, astfel încât să se poată lega de proteina țintită și să prezinte o stabilitate îmbunătățită. Peptida SP9 a fost folosită pentru a trata alte boli, inclusiv cancerul, dar SP9 ar putea fi prima peptidă utilizată ca medicament inhalator.

„Un medicament inhalator ca acesta ar putea ajuta pacientul în timpul unui atac acut de boală a căilor respiratorii, prin oprirea secreției rapide de mucină, evitând astfel producerea de mucus vâscos. În astm, BPOC și fibroză chistică s-a demonstrat că dopurile persistente de mucus, conduc la dezvoltarea celei mai severe forme a bolii în cauză”, completează dr. Dickey.

Pntru a putea fi folosită în studiile clinice umane, peptida SP9 va fi îmbunătățită.

 

Articol preluat și tradus de pe SciTechDaily.com