Un nou medicament a fost adăugat la opțiunile de tratament pentru copiii cu astm bronșic moderat până la sever. Într-un studiu clinic aflat în stadiu avansat, agentul biologic dupilumab a redus rata atacurilor severe de astm și a îmbunătățit funcția pulmonară și controlul astmului la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani.

Descoperirile studiului au susținut aprobarea dupilumab pentru tratamentul astmului moderat până la sever la copii din grupa de vârstă 6-11 ani de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA.

”Acesta este un progres cu adevărat important pentru copiii cu astm bronșic moderat până la sever, dar și pentru familiile lor”, a spus Leonard Bacharier, autorul principal al studiului.

Dupilumab, un anticorp monoclonal care vizează inflamația de tip 2, a fost aprobat pentru tratamentul astmului la adulți și adolescenți în urmă cu câțiva ani. Pe baza siguranței și eficacității stabilite, cercetătorii au efectuat un studiu clinic de fază 3, având ca participanți 408 copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani, care aveau astm bronșic moderat până la sever.

Majoritatea copiilor din studiu au avut markeri ai inflamației de tip 2, și anume niveluri crescute de celule imunitare numite eozinofile și/sau niveluri crescute de oxid nitric în aerul expirat. La pacienții cu acești markeri, dupilumab a redus semnificativ rata exacerbărilor severesimptome care necesită tratament sistemic cu steroizi, necesitatea îngrijirii medicale de urgență sau spitalizare cu aproape 60%. În plus, medicamentul a îmbunătățit funcția pulmonară, măsurată prin expirație forțată și a îmbunătățit controlul astmului bronșic, care a fost evaluat cu ajutorul chestionarelor standardizate.

”Chiar dacă există alte două medicamente care vizează inflamația de tip 2 și care au fost aprobate pentru a trata astmul la copii, niciunul nu a demonstrat îmbunătățiri pentru cele trei efecte clinice – exacerbări ale astmului bronșic, funcție pulmonară și controlul astmului bronșic – în cadrul unui studiu controlat”, a spus Bacharier.

 

Articol preluat și tradus de pe ScienceDaily.com