Un nou studiu publicat în jurnalul medical Clinical Infectious Diseases, a demonstrat că vaccinarea împotriva gripei poate oferi protecție copiilor împotriva unei forme grave de gripă, chiar și în cazul unei infectări ulterioare cu un virus gripal diferit de virusul vaccinului din punct de vedere antigenic.

”Gripa poate provoca boli grave la copii, dar vaccinurile împotriva gripei pot salva vieți. Aceasta este o veste foarte bună. Este deosebit de important pentru copiii să primească un vaccin antigripal, pe lângă vaccinurile recomandate împotriva COVID-19 în acest sezon. Sezonul gripei a început, iar în prezent vaccinarea antigripală a scăzut la copii; așadar acum este cel mai bun moment pentru a vă vaccina copilul, dacă nu ați făcut-o deja”, a declarat directorul CDC, Rochelle P. Walensky.

Un semn distinctiv al virusurilor gripale, în special al virusurilor H3N2, adesea asociate cu sezoane gripale mai severe, este reprezentat de capacitatea constantă de a suferi modificări printr-un proces numit deriva antigenică. Eficacitatea vaccinurilor împotriva gripei este determinată într-o oarecare măsură de similitudinea dintre virusurile alese pentru producerea vaccinurilor și virușii care circulă în populații. În timp ce compoziția vaccinurilor împotriva gripei este revizuită anual și actualizată pentru a se potrivi cu virusurile în evoluție, chiar și atunci, schimbările apărute în structura virusului pot depăși producția de vaccin.

Studiul raportează că vaccinarea antigripală a redus riscul de gripă severă la copii cu 78% împotriva virusurilor gripale similare A și cu 47% împotriva virusurilor gripale A care s-au îndepărtat de virusul vaccinului. Mai mult, vaccinul a fost eficient în proporție de 76% în prevenirea gripei care pune viața în pericol, care a inclus complicații severe, inclusiv moartea. Studiul întărește dovezile care demonstrează că unele persoane vaccinate pot face gripă, dar vaccinarea poate scade severitatea.

Acest studiu amplu sintetizează concluziile privind eficacitatea vaccinurilor și analizează cât de bine funcționează vaccinurile antigripale în prevenirea formelor grave de gripă la copii.

Cercetătorii au analizat datele sezonului gripal 2019-2020, în timpul căruia a fost raportat un record al numărului de decese cauzate de gripă (199) la copii; cea mai mare parte a activității gripale a fost cauzată de două viruși care erau antigenic diferiți de virusurile vaccinale corespondente.

Gripa poate fi periculoasă pentru copii. În fiecare an, milioane de copii se îmbolnăvesc de gripă, mii de copii sunt internați în spital, iar unii copii mor din această cauză. Gripa poate fi deosebit de periculoasă pentru copiii mai mici de 5 ani, deoarece aceștia prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire din cauza gripei.

 

Articol preluat și tradus de pe News-Medical.net