Potrivit unui studiu de fezabilitate, o nouă tehnologie de testare poate distinge cu precizie o infecție virală de una bacteriană în bolile respiratorii. Diferențerea între cele două tipuri de infecții determină dacă utilizarea antibioticelor este justificată. Totodată, testul oferă rezultate în mai puțin de o oră.

Când pacienții prezintă tuse, secreție nazală, strănut și febră, medicii nu au un instrument fundamental care i-ar putea ajuta în identificarea sursei simptomelor respiratorii, astfel încât tratamentele prescrise să fie cele adecvate. Noua tehnologie ar putea rezolva această problemă.

”Lucrăm la acest proiect de peste un deceniu. Știm încă din 2016 că testul funcționează, dar scopul cercetării a fost să dezvoltăm un test care ar da rezultate rapid, chiar în timp ce pacienții se află la cabinetul medicului. Este foarte important ca această distincție să fie făcută rapid, astfel se asigură că antibioticele nu sunt prescrise în mod necorespunzător”, spune autorul studiului Ephraim Tsalik, profesor la Universitatea Duke din SUA.

Cercetătorii au dezvoltat o metodă nouă, diferită față de strategiile de diagnostic actuale, care se concentrează pe identificarea agenților patogeni specifici. Testele actuale durează mult și pot identifica un agent patogen doar dacă îl vizează în mod direct încă de la început.

Expresia genei gazdă caută un semnal imunitar distinct, unic pentru tipul de infecție cu care se luptă corpul. Sistemul imunitar activează un set de gene atunci când luptă împotriva infecțiilor bacteriene și un alt set de gene atunci când luptă împotriva infecțiilor virale. După această descoperire, echipa de cercetători a colaborat cu o companie specializată în diagnosticare moleculară pentru a dezvolta primul test de acest gen.

În cadrul studiului au participat mai mult de 600 de pacienți care s-au prezentat cu infecții respiratorii la secțiile de urgență a spitalelor. Testele au identificat infecțiile bacteriene cu o acuratețe de 80%, iar pe cele virale cu aproximativ 87%. Testele standard actuale prezintă o acuratețe de aproximativ 69%. Noile teste au oferit rezultatele în mai puțin de o oră, iar acuratețea testelor a fost confirmată prin două metode diferite.

”Infecțiile respiratorii acute reprezintă cel mai frecvent motiv pentru care oamenii vizitează un medic. Pacienții cu simptome specifice acestor infecții sunt tratați necorespunzător, de cele mai multe ori cu antibiotice, ceea ce duce la creșterea rezistenței la antibiotice. Studiul nostru arată că un test rapid poate distinge între cele două tipuri de infecții, iar îngrijirea clinică ar putea fi îmbunătățită”, declară cercetătorul Ephrain Tsalik.

 

Articol preluat și tradus de pe Futurity.org