Potrivit unui nou studiu, realizat pe șoareci de laborator, un vaccin administrat prin inhalare a reușit să protejeze plămânii împotriva mai multor tulpini de bacterii Klebsiella pneumoniae.

În prezent, nu există vaccinuri autorizate de FDA pentru prevenirea sau pentru tratamentul infecției de acest tip, iar o tulpină rezistentă la medicamente a bacteriei este responsabilă pentru cel puțin 7.900 de cazuri și 520 de decese în fiecare an în Statele Unite ale Americii. Organizația Mondială a Sănătății a enumerat aceste tulpini ale bacteriilor rezistente la antibiotic și le-a inclus pe lista de priorități pentru dezvoltarea de noi tratamente.

Cercetătorii au folosit o proteină X a membranei externe de la K. pneumoniae și au asociat-o cu LTA1 – un adjuvant folosit în vaccin, pe care l-au dezvoltat din bacteriile E. coli, pentru a provoca un răspuns imun. Ei au testat eficacitatea vaccinului inhalat folosind șoareci de laborator; șoarecii vaccinați au fost infectați cu trei tulpini diferite de bacterii pentru a determina amploarea acoperirii vaccinului.

Noul studiu din Science Immunology arată că protecția poate fi realizată fără a folosi zaharurile (bacteriile pot metaboliza zaharurile), astfel, vaccinul prezentat poate acoperi mai multe tulpini și specii bacteriene, comparativ cu vaccinurile actuale împotriva pneumoniei.

”La nivel mondial, cauza principală a pneumoniei este Streptococcus Pneumoniae. În prezent nu există motive care să demonstreze că această tehnologie, dezvoltată la nivel teoretic, nu ar putea fi utilizată și pentru patogenul acestei bacterii”, declară autorul studiului.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că vaccinul a determinat două răspunsuri imune diferite la nivelul plămânilor; celule B care produc anticorpi, precum și o populație de celule T care secretă IL-17, cunoscute sub numele de celule Th17.

”Aceste celule T sporesc capacitatea celulelor albe din sânge pentru a putea combate infecția la nivelul căilor respiratorii”, afirmă autorul Jay Kolls, profesor la Universitatea Tulane din Louisiana, SUA.

”Consider că această cercetare deschide o nouă platformă pentru reevaluarea modului în care dezvoltăm vaccinurile împotriva infecțiilor respiratorii. Poate că, în loc să administrăm vaccinul intramuscular, ar trebui să-l administrăm nazal sau prin inhalare. Vaccinul ar ajunge direct la locul infecției, acolo unde este necesară protecția imunitară”, concluzionează dr. Jay Kolls.

 

Articol preluat și tradus de pe Futurity.org