Unele medicamente comune pentru bolile cronice ar putea afecta cum virusul gripal acționează asupra celulelor umane, arată un studiu. Cercetătorii au descoperit că medicamente pentru colesterol, antidepresive și un medicament antihistaminic modifică modul în care celulele răspund la virus. Rezultatele studiului au fost publicate în Viruses.

Concluziile ar putea fi importante deoarece adulții în vârstă s-ar putea confrunta cu complicații ale gripei, mai ales pentru că iau medicamente pentru afecțiuni cronice. Cercetătorii au folosit mai întâi simulări pe computer pentru a vedea cum un grup de 45 de medicamente comune ar putea afecta interacțiunile dintre virus și celulele umane. Apoi au expus celulele umane la niveluri netoxice de ingrediente active din aceste medicamente și au urmărit modul în care celulele au răspuns după infectarea cu virusul gripal.

Niciunul dintre cei 45 de compuși nu a împiedicat virusul să omoare celulele. Unele dintre ele păreau să intensifice efectele virusului, în timp ce altele păreau să le reducă. Metabolismul celulelor și modul în care și-au folosit ADN-ul după infecția cu gripă s-au schimbat atunci când unele dintre medicamente au fost adăugate. Prezența unor compuși a schimbat în mod specific modul în care celulele au folosit genele implicate în răspunsul viral. Printre acestea, cercetătorii au identificat o statină, care este folosită pentru a trata colesterolul ridicat, și un alt medicament utilizat pentru a trata hipertensiunea și insuficiența cardiacă. De asemenea, au descoperit efectele a două antidepresive și a unui antihistaminic.

 

Materialul integral pe DCmedical.ro