Un vaccin experimental împotriva gripei, format din miliarde de nanoparticule, s-a dovedit eficient în studiile preclinice. Vaccinul, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Buffalo, are potențialul de a îmbunătăți eficacitatea vaccinurilor antigripale sezoniere, de a accelera termenele de producție a vaccinului și de a crește aprovizionarea cu vaccinuri.

„De obicei, vaccinurile antigripale conțin fie microbi dezactivați care cauzează gripa, fie se bazează pe forme slăbite ale bolii. Vaccinul pe care îl dezvoltăm este un vaccin recombinant cu nanoparticule proteice care stimulează un răspuns imun puternic”, spune autorul lucrării, Jonathan Lovell, profesor asociat de inginerie biomedicală la Universitatea din Buffalo.

Cheia succesului vaccinului este un lipozom pe care cercetătorii l-au creat, numit cobalt-porfirină-fosfolipidă sau CoPoP. De forma unui sac sferic, lizozomul are o dimensiune suficient de mică pentru a putea fi considerat nanoparticulă. Singuri, lizozomii nu luptă împotriva bolilor, însă pot converti spontan proteinele virale care determină răspunsuri imune într-un format mai puternic de nanoparticule. „Această conversie este avantajoasă, deoarece proteinele dizolvate se atașează la suprafața lipozomilor, unde proteinele sporesc răspunsul sistemului imunitar la boli”, spune autorul senior Matthew Miller, profesor asociat de biochimie și științe biomedicale la Universitatea McMaster.

 

Materialul integral pe Romedic.ro