Vaccinarea antigripală reduce riscul de deces, infarct miocardic sau tromboză de stent la 12 luni, la pacienții spitalizați cu infarct miocardic sau boală coronariană cu risc ridicat. Concluzia provine din studiul IAMI, prezentat în cadrul Congresului European de Cardiologie 2021. Studiul IAMI este cel mai mare studiu randomizat care a evaluat dacă vaccinarea antigripală îmbunătățește rezultatele în urma infarctului miocardic sau a intervenției coronariene percutană (PCI) la pacienții cu boală coronariană la risc crescut.

Un studiu prezentat în 2020 în cadrul ESC Congress demonstra că vaccinarea antigripală și antipneumococică se asociază cu mai puține decese în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă. Populația inclusă fusese de nu mai puțin de 3 milioane de americani. De asemenea, un studiu prezentat în 2019 demonstra importanța administrării vaccinului antigripal pentru pacienții care suferă de hipertensiune arterială, reducând cu 18% riscul de deces în rândul persoanelor care suferă de HTA în timpul sezonului gripal. 

În timpul epidemiilor de gripă, mai multe persoane mor din cauze cardiovasculare decât în ​​perioadele non-epidemice. Studiile observaționale au sugerat de-a lungul timpului un efect protector al vaccinării antigripale asupra evenimentelor cardiovasculare, iar studiile randomizate au susținut aceste constatări.

 

Materialul integral pe Raportuldegarda.ro