Vaccinarea împotriva gripei sezoniere nu afectează riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și nici nu modifică riscul de spitalizare sau de apariție a unor simptome severe din cauza COVID-19, constată un studiu publicat în The Journal of Infectious Diseases, o revistă medicală revizuită de către cercetătorii de la Universitatea Oxford.

Studiul, care a inclus peste 60.000 de lucrători din domeniul sănătății din Danemarca care au fost vaccinați antigripal, a examinat dacă vaccinarea împotriva gripei a modificat riscul de infecție cu SARS-CoV-2 și rezultatele clinice ale COVID-19. Din totalul participanților, au fost utilizate informațiile despre vaccinarea antigripală și statusul anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 de la aproximativ 35. 000 de persoane, cele pentru care au fost disponibile astfel de date. Dintre participanții la studiu, aproape 3.400 au avut infecții simptomatice cu virusul SARS-CoV-2 sau au necesitat spitalizare.

Rezultatele au arătat că participanții vaccinați antigripal erau mai în vârstă, mai educați și aveau mai multe comorbidități decât participanții nevaccinați. Rapoartele de risc ale COVID-19 simptomatic au fost de 1,03 și 1,02 pentru participanții vaccinați, comparativ cu cei nevaccinați pentru vaccinarea sezonieră în ultimii doi ani anteriori studiului.

 

Materialul integral pe Romedic.ro