Astmul este o boală pulmonară cronică care afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume, însă apariția unui vaccin experimental oferă o nouă speranță în tratarea acestei boli care cauzează sute de mii de decese anual.

Până în prezent, vaccinul a fost testat doar pe animale, dar cercetătorii intenționează să conducă un studiu clinic la pacienți umani. Cercetătorii speră să ofere o modalitate sigură, avantajoasă economic și efectivă pe termen lung, astfel încât oamenii să fie protejați împotriva astmului alergic.

”Ideea este de a stabili o abordare preventivă pentru persoanele care prezintă riscul de a dezvolta o formă severă de astm”, declară cercetătorul în pneumologie Laurent Guilleminault de la Institutul Toulouse pentru Boli Infecțioase și Inflamatorii (Infinity) din Franța.

Cercetările anterioare au demonstrat că dupilumab, un anticorp monoclonal care se utilizează în tratamentul eczemelor, poate fi eficient și în cazul astmului bronșic sever. Medicamentul ameliorează simptomele și îmbunătățește  funcția pulmonară. Acest fapt se datorează modului în care dupilumab blochează semnalizarea celor două molecule de citokine- interleukina 4 (IL-4) și interleukina-13 (IL-13)– care au un rol în răspunsul imun și sunt implicate în căile respiratorii; inflamația de tip 2 apare la pacienții cu astm în proporție de aproximativ 50-70% dintre cazuri.

În cazul astmului alergic, expunerea la acrieni, polen si alți alergeni produce cantități excesive de citokine, precum și cantități mari de anticorp imunoglobulină E (lgE), ceea ce favorizează înflamația căilor respiratorii și respirația îngreunată.

”Am pornit de la ipoteza că vaccinarea dublă împotriva IL-4 și IL-13 ar fi deosebit de puternică și ar reduce formele severe de astm bronșic”, susțin cercetătorii studiului Eva Conde și Romain Bertrand.

Vaccinul experimental a fost dezvoltat de echipe de la Infinity, Institutul Pasteur din Paris, împreună cu compania franceză de biotehnologie Neovacs. Vaccinul cuplează citokinele recombinate cu proteina purtătoare numită CRM197.

În urma testelor efectuate pe șoareci de laborator, peste 90% dintre animalele care au primit prototipul de vaccin au dezvoltat anticorpi capabili să neutralizeze IL-4 și IL-13 la șase săptămâni după injectare. Protecția durează până la un an, moment în care mai mult de 60% din șoarecii au prezentat încă niveluri ridicate de anticorpi.

De asemenea, vaccinarea dublă împotriva IL-4 și IL-13 a asigurat o protecție mai ridicată împotriva alergenilor și o funcționare mai bună a plămânilor la animalele care au primit vaccinul. Cercetătorii spun că au ”dovada conceptului” că neutralizarea pe termen lung a IL-4 și IL-13 poate fi realizată cu vaccinul experimental.

Deocamdată nu se știe exact pentru cât timp durează protecția, ci doar faptul că blocarea citokinelor aduce efectele menționate. Următorul pas important este testarea vaccinului experimental pe oameni.

Rezultatele au apărut în Nature Communications, iar în prezent cercetătorul Laurent Guilleminault împreună cu compania Neovacs organizează un studiu clinic. Conform ScienceAlert, pacienții din Toulouse și Strasbourg urmează să primească primele două doze în decursul următorilor doi ani.

 

Articol preluat și tradus de pe Sciencealert.com