Potrivit unui nou studiu, un vaccin antigripal pe bază de celule s-a dovedit a fi eficient împotriva gripei la copii și adolescenți.

Cercetarea a constatat că vaccinul gripal cvadrivalent pe bază de celule (QIVc) a produs un răspuns imun suficient la copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani. Cercetătorul principal al studiului a fost profesorul Terry Nolan de la Universitatea din Melbourne, Australia.

Rezultatele, publicate în New England Journal of Medicine, sunt primele de acest tip, care analizează eficacitatea absolută a unui vaccin antigripal pe bază de celule la copiii cu vârsta de până la doi ani.

Studiul a cuprins 4514 participanți din Australia, Thailanda, Estonia, Finlanda, Lituania, Polonia, Spania și Filipine. Eficacitatea generală a vaccinului a fost de 54,6%, îndeplinind obiectivul predefinit pentru succes și arătând beneficii pe parcursul a trei sezoane gripale, în toate cele opt țări.

Pentru producerea vaccinului împotriva gripei s-a folosit un procedeu pe bază de celule, o alternativă la varianta tradițională, în care virusurile gripale de referință sunt cultivate în gălbenușul ouălor fertilizate de găină.

”Vaccinurile antigripale pe bază de celule, crescute în celule animale, au fost concepute pentru a produce o potrivire exactă cu tulpinile de gripă selectate de Organizația Mondială a Sănătății, evitând modificările adaptate ouălor și ar putea oferi o eficiență mai mare”, afirmă profesorul Nolan.

De asemenea, tehnologia de vaccinare pe bază de celule poate oferi avantaje suplimentare, inclusiv scalabilitate sporită și viteză de producție în cazul unei pandemii de gripă.

Într-un an obișnuit, 5-15% din populația lumii contractează gripa și există până la 650.000 de decese din cauze respiratorii. Decesele apar cel mai frecvent la grupurile cu risc crescut, inclusiv copii mici, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice.

 

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalXpress.com