Haine care măsoară nivelul de fum, algoritmi care analizează sunetul respirației și inhalatori smart sunt numai câteva dintre inovațiile care urmăresc o mai bună monitorizare și îngrijire în domeniul afecțunilor respiratorii. Odată cu creșterea numărului de pacienți care suferă de astm, de boli pulmonare obstructive cronice, sau de cancer pulmonar inovațiile tehnologice încearcă să ofere sprijin atât celor aflați în suferință, cât și medicilor și îngrijitorilor.

Inhalatoare și spirometre smart pentru evitarea declanșatorilor

Evoluția senzorilor în sănătate, aparate conectate și portabilele pot ajuta la diagnosticarea și managementul bolilor respiratorii. Dezvoltarea și utilizarea de rutină a inhalatoarelor smart pot ușura monitorizarea în timp a simpotmelor, prin colectarea pasivă de date despre pacient și transmiterea aceastora către medic, sau prin stocarea în telefonul mobil, pentu consultare ulterioară.

Inhalatoarele viitorului ar putea astfel să alerteze utilizatorii despre potențialii declanșatori din mediu, iar odată cu utilizarea pe scară largă, cantitatea mare de date colectate ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine astmul și bolile respiratorii care necesită inhalarea medicamentelor.

În acest moment, inhalatoarele și accesoriile digitale ale acestora sunt destinate să măsoare și să evalueze calitatea/tehnica inhalării, pentru a identifica și a ajuta pacientul să depășească tendința de a renunța la aplicarea tratamentului. Pe lângă măsurători și colecatrea de date, aparatele transmit și notificări și alarme care reamintesc pacientului că este timpul să-și ia doza de medicament.

Tehnologie portabilă pentru managementul bolilor respiratorii

Pe lângă algoritmi și senzori, viitorul pulmonologiei se îndreaptă spre inovații din domeniul cândva since-fiction. O echipă a Universității California a dezvoltat un autocolant pe care persoanele astmatice îl pot lipi pe piele. Acesta are rolul de a emite avertizări în momentul în care se pregătește un atac astmatic. Purtat pe abdomen, autocolantul înregistrează, cu ajutorul senzorilor, tensiunea exercitată asupra cutiei toracice. În câțiva ani, un astfel de autocolant va putea fi conectat la telefon și va avertiza utilizatorul din timp să caute ajutor, pentru că urmează o criză.

În viitor, și alți senzori atașați hainelor, care măsoară fracția de oxid nitric expirat, activitatea fizică sau poluarea mediului, ar putea monitoriza parametrii fiziologici ascoiați bolilor respiratorii.

Inteligența artificială în penumologie

Cercetărorii ar putea folosi puterea IA pentru a crea algoritmi de diagnosticare, care să ajute persoanlul medical nespecializat să pună un diagnostic cât mai precis. Învățarea automată ar putea fi folosită pentru analizarea sunetelor respirației obținute dintr-un stetoscop electronic, sau chiar dintr-un smartphone. Astfel ar putea fi detectate automat șuierăturile și trosniturile care ajută la interpretarea testului de funcționare pulmonară, sau ar putea fi interpretate imaginile bronhoscopiilor și radiografiilor și CT-urilor toracice.