Fenomenul consumului de antibiotice “cu pumnul” chiar și pentru o banală infecție respiratorie sau o afecțiune dentară este răspândit în Romania pe de o parte din cauza prescrierii eronate din partea medicilor prescriptori, iar de cealaltă parte, într-un procent semnificativ, din cauza automedicației realizate pe considerente nefundamentate științific, mituri și fake-news. Sunt extrem de des întâlnite situațiile când pacienții vin, mai ales în cabinetele medicilor de familie, și cer chiar ei antibiotice pentru că “asta știu că trebuie”.

România ocupă locul 3 în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, prescrierea eronată în cazul infecției cu SARS-CoV-2 și automedicația influențată de fake news fiind printre cauzele creșterii consumului în anul 2020. Consumul de macrolide (o clasă de antibiotice) a crescut cu 44%, iar consumul azitromicinei, în special, a înregistrat o creștere de 193% față de 2019, arată datele prezentate în cadrul conferinței “Antibioticele între acces și exces: utilizăm responsabil – oprim rezistența”, organizată de Societatea Română de Microbiologie.

“Ceea ce s-a întâmplat la noi anul trecut, când cel puțin în prima parte a pandemiei, antibioticele erau invocate ca tratamente în infecția cu SARS-CoV-2, probabil că a creat un anumit pattern care a continuat și s-a amplificat în anul 2021. Asta vizavi de tratamentul cu macrolide al acestui tip de infecție virală, lucru care s-a dovedit neadevăr și, din păcate, și periculos.” – prof. dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie.

 

Materialul integral pe Hotnews.ro