Într-un studiu apărut în The American Jurnal of Pathology, oamenii de știință raportează că infecția cu o tulpină specifică de coronavirus a reactivat Mycobacterium tuberculosis. Bacteria se afla în stare latentă, iar rezultatul a fost descoperit la șoarecii de laborator. Noua descoperire este importantă atât pentru dezvoltarea de noi vaccinuri împotriva Covid-19, cât și pentru evitarea unei potențiale epidemii globale de tuberculoză.

Pandemia Covid-19 a demonstrat cum un virus emergent poate afecta societatea și funcționarea sistemelor de sănătate din întreaga lume. Chiar dacă un număr semnificativ de persoane infectate cu Covid-19 s-au recuperat, încă nu a fost descoperit un posibil medicament antiviral împotriva virusului.

Pe termen lung există motive de îngrijorare ca virusul să reactiveze infecțiile bacteriene latente, cum ar fi TBC. Această posibilitate trebuie luată în considerare, deoarece în prezent un sfert din populația lumii are TBC. Motivul îngrijorării prezintă și date anterioare; spre exemplu, în timpul pandemiei de gripă spaniolă din 1918 cea mai mare rată a mortalității a fost înregistrată la pacienții cu tuberculoză, iar în timpul pandemiei de gripă A (H1N1) din 2009 pacienții cu tuberculoză au înregistrat cel mai slab prognostic.

”Este urgentă studierea legăturii dinte Covid-19 și reactivarea tuberculozei latente tocmai pentru a evita o potențială pandemie globală de TBC.  Este important să înțelegem mecanismul de apărare împotriva acestei boli, astfel se va putea dezvolta un vaccin sau tratament mai bun”, declară cercetătorul Bikul Das.

”Rezultatele obținute indică faptul că, pe termen lung, virusul SARS-Cov-2 ar putea reactiva infecții bacteriene. Trebuie evitată o potențială pandemie globală de TBC, mai ales că în țările în curs de dezvoltare numărul persoanelor cu tuberculoză latentă este destul de ridicat”, completează Bikul Das.

 

Articol preluat și tradus de pe www.technologynetworks.com