Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) implică interacțiuni anormale între celulele pulmonare, inclusiv între fibroblaste și mediul lor înconjurător. Din această cauză, modelele standard de screening bazate pe cultura celulară 2D, care sunt utilizate pentru testarea medicamentelor, tind să înregistreze rezultate slabe atunci când prezic răspunsul la potențialele terapii.

În contextul pandemiei de Covid-19 și a creșterii nivelului de poluare, se anticipează creșterea incidenței FPI, fapt care denotă necesitatea dezvoltării unor modele puternice de screening.

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota, SUA, prezintă o platformă de cultură celulară 3D, care permite studiul fibroblastelor pulmonare. Platforma permite măsurarea comportamentelor celulare și a modificărilor implicate în progresia FPI. Gradul scăzut de dificultate și dimensiunea platformei o fac potrivită pentru utilizarea în protocoalele de testare a medicamentelor.

„FPI este o boală care afectează puternic viața unui pacient, iar riscul de deces este destul de ridicat din cauza lipsei de oxigen. Este foarte important să existe instrumente și modele de laborator, care să creeze și să controleze micromediul în care se află celulele, astfel s-ar putea identifica posibile tratamente”, declară coautorul, Katherine Cummins.

”Multe dintre platformele și laboratoarele de tip organ-on-a-chip pot fi greu de utilizat. Acest sistem este ușor de utilizat. Deja este folosit în mod independent, de alte două laboratoare”, afirmă David Wood, coautor al cercetării.

Validarea sistemului s-a concentrat, în primul rând, pe remodelarea ECM (modificările micromediului determinate de celule) și pe contractilitatea celulară, care crește în fibroblastele bolnave.

Testele multiple, realizate pentru cele două funcții, au demonstrat că sistemul cuantifică aspectele cheie ale fibrozei pulmonare idiopatice. Aceste rezultate au fost reproduse prin folosirea celulelor donate de pacient, ceea ce indică faptul că sistemul ar putea fi utilizat în medicina personalizată.

Sistemul este versatil și permite utilizarea cu diferite tipuri de celule, astfel ar putea fi adaptat și în studiul altor afecțiuni. Echipa de cercetători a folosit sistemul pentru a studia toxicitatea ficatului și anticipează că ar putea fi utilizat în studiul progresiei cancerului.

 

 

Articol preluat și tradus de pe www.technologynetworks.com